Burgery z indyka i kaszy jaglanej

  1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 2 razy tyle wody co kaszy, czyli 1 szklankę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 9 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić.
  2. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę zeszkloną na patelni razem ze startym czosnkiem), drobno posiekane na desce suszone pomidory, łyżkę oliwy extra vergine lub oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać.
  3. Masę podzielić masę na 8 części i z każdej uformować kotlecika (najlepiej formować naoliwionymi dłońmi).
  4. Rozgrzać patelnię z gładką, nieprzywierającą powierzchnią, położyć pierwsze 4 burgery i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty.
  5. Można przełamać 1 burgera i sprawdzić czy w środku jest wysmażony.
  6. Przygotować pastę z awokado: rozgnieść awokado i połączyć z posiekaną papryczką chili. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  7. Bułki przekroić na pół. Jedną połówkę posmarować grubo pastą z awokado, następnie położyć burgera, ser kozi, rukolę oraz pomidora. Przykryć drugą połową bułki.

Zupa z ciecierzycy

  1. Cebulę obrać i posiekać. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
  2. Do garnka wlać oliwę, dodać masło, zeszklić cebulę i seler naciowy –  ok. 3 minut często mieszając.
  3. Dodać kawałki kurczaka i przysmażamy cały czas mieszając – kolejne 2 minuty.
  4. Dodać koncentrat, oregano, wodę, bulion warzywny, ciecierzycę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 5 minut, dodać makaron i gotować bez przykrycia zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu. Gotową zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Serwować z łyżką zielonego pesto.

Sandacz na szpinaku z gorgonzolą

  1. Filety z sandacza umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Szpinak wrzucić do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Następnie odsączyć i odstawić. Rodzynki i orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kawałki sandacza zaczynając od strony ze skórą. Po około 4-5 minutach skórka sandacza powinna być ładnie przypieczona, a mięso prawie w całości ścięte, przełożyć rybę na drugą stronę i smażyć około 1-2 minut.  Rybę zdjąć z patelni i odłożyć.
  3. Na rozgrzaną patelnie przełożyć ser, gdy się rozpuści dodać śmietanę, przyprawić gałką muszkatołową, dodać orzechy, rodzynki i szpinak.  Gotować przez chwilę do zgęstnienia sosu.
  4. Sos serowo szpinakowy wyłożyć na talerz, na sosie ułożyć kawałki ryby, od razu podawać.

Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierogi:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

 

  • Farsz:
  1. W garnuszku zagotować mleko z miodem, cukrem, rodzynkami i orzechami. Do zagotowanego mleka dodać mak i gotować przez około 2 minuty. Odłożyć do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

 

  • Pierogi:
  1. Ciasto na pierogi podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkowywać kolejno na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka. Na środek każdego kółka włożyć farsz i zlepiać pierogi.
  2. W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć pierwszą partię pierogów i po kolejnym zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień i gotować pierogi jeszcze około 2 minut. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Ugotować w ten sposób pozostałe pierogi.

 

  • Sos waniliowy:
  1. W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia.
  2. Pierogi podawać polane sosem waniliowym.

Pieczona łopatka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów

  1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Mięso umyć i obkroić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć oliwą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem, przykryć i piec przez około 2 godziny.
  3. Suszone pomidory pokroić w paseczki.
  4. Sos z pieczenia zlać do rondelka, dodać pozostałe składniki sosu oprócz mąki, zagotować. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu, zamieszać i wlać do garnuszka z sosem. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
  5. Mięso pokroić i podawać z sosem. Do mięsa można podać ziemniaki z koperkiem i lekką sałatkę.

 

Kremowa zupa z ravioli

  1. W dużym garnku, na średnim ogniu rozpuścić masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Chwilę podsmażać aż czosnek i cebula zmiękną.
  2. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Powstałym bulionem zalać cebulę i czosnek. Dodać pomidory, fasolkę, śmietankę, parmezan, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Zagotować i zmniejszyć ogień.
  3. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować raviolli.
  4. Do zupy dodać kurczaka i szpinak. Gotować pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Na koniec dodać ugotowane tortellini i od razu serwować.
  6. Zupę podawać gorącą z dodatkową porcją tartego parmezanu.

Burgery z ciecierzycy z camembertem

Przygotować burgery z ciecierzycy:

  1. Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Wyłożyć na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą, wymieszać. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30minut).
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, podsmażyć czosnek z cebulą na średnim ogniu, aż się zeszklą. Następnie dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć wszystko razem przez minutę. Zdjąć z ognia.
  3. 3/4 ilości ciecierzycy i marchewki przełożyć do blendera. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zmiksować wszystko na gładką pastę. Dodać pozostałą część marchewki i ciecierzycy oraz podprażone na suchej patelni orzechy. Ponownie zblendować, ale tym razem nie rozdrabniając składników całkowicie. Spróbować masę, w razie potrzeby doprawić solą.
  4. Do masy dodać jajko, bułkę tartą,  posiekaną kolendrę  i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować 8 kotletów. Na koniec obtoczyć burgery w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Przygotować konfiturę z czerwonej cebuli:

  1. Cebulę przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu podsmażać cebulę przez około 10 minut. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i podsmażać do rozpuszczenia się cukru. Dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia.

Bułki do hamburgerów przekroić na pół i podpiec chwilę w piekarniku. Spód bułki posmarować majonezem i ketchupem. Przykryć listem sałaty, na to wyłożyć gorącego burgera z ciecierzycy, plasterek camemberta, konfiturę z czerwonej cebuli i ogórki konserwowe. Serwować od razu.

 

 

 

 

Gulasz z boczkiem

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duży garnek żaroodporny postawić na ogniu, dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do momentu, aż boczek zrobi się chrupiący. Boczek przełożyć na talerzyk.
  2. W garnku pozostawić tylko 2 łyżki tłuszczu z boczku.
  3. Mięso wołowe pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Połowę mięsa przełożyć do garnka i obsmażać na dużym ogniu z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Mięso odłożyć, powtórzyć to samo z drugą częścią mięsa. Zdjąć mięso z garnka, odłożyć.
  4. Do garnka przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać aż cebula zmięknie i zbrązowieje.
  5. Do garnka z powrotem przełożyć obsmażone wcześniej mięso. Dodać mąkę i koncentrat pomidorowy, podsmażać przez minutę, mieszając.
  6. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Bulionem zalać mięso w garnku, dodać tymianek, przykryć i umieścić w piekarniku na 2 godziny.
  7. Po dwóch godzinach do garnka dołożyć pokrojone w półplasterki marchewki, ziemniaki przekrojone na pół i połowę podsmażonego boczku. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez kolejną godzinę. Podawać posypane pozostałym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

Biała kiełbasa w cieście francuskim

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 równych prostokątów. Każdy prostokąt posmarować musztardą francuską.
  2. Białe kiełbasy przekroić w poprzek na pół.
  3. Połówki kiełbasek zawinąć w kawałki ciasta, zlepiając brzegi.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Posypać sezamem, czarnuszką i kminkiem.
  6. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  7. Serwować gorące.