Pieczona pierś z indyka w glazurze miodowo musztardowej

Sposób przygotowania: W garnuszku podgrzać razem miód, ocet, musztardę, sól i sok z cytryny, do połączenia się składników. Pierś z indyka przełożyć do woreczka do pieczenia i wlać marynatę. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierwsze 30 minut piec mięso w worku do pieczenia, po tym czasie […]

Czytaj dalej…

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami

Pierś indyczą naciąć wzdłuż trzykrotnie tak, aby powstał płat mięsa równej grubości. Ułożyć między dwa arkusze folii przezroczystej i lekko rozbić tłuczkiem i lekko osolić. Osączone z zalewy suszone pomidory oraz czosnek z chili posiekać i wymieszać z tartym serem Parmigiano Reggiano, oliwą i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną pastę rozsmarować na płacie mięsa […]

Czytaj dalej…

Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem pleśniowym

  Łososia umyć, osuszyć  i przekroić na 2 części. Przyprawić sosem sojowym i delikatnie natrzeć oliwą. Grillować na patelni grillowej zaczynając od strony skóry. Po kilku minutach, kiedy skórka ładnie się zarumieni przewrócić łososia na drugą stronę i grillować jeszcze przez chwilę. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki […]

Czytaj dalej…

Roladki schabowe z pastą z suszonych pomidorów

Schab umyć, osuszyć pokroić na 4 plastry i cienko rozbić. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą i pieprzem. Każdy płat mięsa posmarować pastą z suszonych pomidorów i położyć kawałek sera feta. Zawinąć roladki. Każdą roladkę owinąć w szynkę parmeńską. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym Posmarować oliwą z oliwek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. […]

Czytaj dalej…

Pieczeń ze schabu

Schab oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oliwy, wcierając dokładnie przyprawy. Pomidory suszone drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Dodać pokruszony ser owczy, drobno posiekane świeże zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odrobinę oliwy z pomidorów i dokładnie wymieszać. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Na desce rozłożyć szynkę, tak aby plastry nachodziły na […]

Czytaj dalej…

Quinoa z warzywami i jajkiem

Na patelni podgrzać  oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka. Przełożyć na talerze i […]

Czytaj dalej…

Krem z pomidorów z soczewicą koralową i grzankami z pesto

Do garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, mieszać, uważać, żeby nie przypalić. Z kostek bulionowych BIO przygotować 1 litr bulionu. Dodać przyprawy, chwilę podsmażać, następnie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę, znowu podsmażać, zalać bulionem, trochę ponad poziom soczewicy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około […]

Czytaj dalej…

Spaghetti alle Vongole

Małże oczyścić i moczyć przez około godzinę w osolonej wodzie, a następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Otwarte małże popukać delikatnie, jeśli się nie zamkną należy je odrzucić. Ugotować makaron. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek z posiekaną cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy czosnek i cebula zaczną się rumienić, wrzucić małże i […]

Czytaj dalej…

Ratatouille

Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki przekroić na 4, czosnek pokroić w plasterki, a cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej bakłażana oraz cebulę, przyprawić solą i pieprzem, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze około minuty. Odłożyć do miski. W tym samym garnku podsmażyć pieczarki z […]

Czytaj dalej…

Pizza z szynką i salami

Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut . Pozostałą część mąki przesiać do miski i dodać sól oraz oliwę. Składniki mieszać za pomocą drewnianej łyżki i dolewać stopniowo pozostałą część wody. Połączone składniki przełożyć na stolnicę […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek