Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek Rustica (ok. 6 łyżek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 2 żółte papryki
  • 2 cukinie
  • 1 puszka pomidorów Notre Jardin
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 garści świeżej bazylii
  • sól Rustica
  • pieprz Rustica

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki przekroić na 4, czosnek pokroić w plasterki, a cebulę drobno posiekać.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej bakłażana oraz cebulę, przyprawić solą i pieprzem, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze około minuty. Odłożyć do miski.
  3. W tym samym garnku podsmażyć pieczarki z płatkami chilli, odłożyć do miski z bakłażanem.
  4. Następnie podsmażyć cukinię z papryką. Gdyby była taka potrzeba dolać oliwy. Gdy cukinia i papryka będą już zarumienione, dodać do nich podsmażony wcześniej bakłażan i pieczarki.
  5. Dodać pomidory i gałązki tymianku. Dobrze wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić około 15-20 minut.
  6. Po tym czasie zdjąć potrawę z ognia, usunąć tymianek, dodać posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawić do smaku.