Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy Tablier Blanc
  • 1 kulka mozzarelli Les Croises
  • 250 g tartej mozzarelli
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • ok. 150 g szynki włoskiej Saint Azay
  • ok. 100 g salami Saint Azay
  • suszone oregano Rustica
Sos pomidorowy:
  • koncentrat pomidorowy Turini
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier
  • woda przegotowana

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut .
  2. Pozostałą część mąki przesiać do miski i dodać sól oraz oliwę. Składniki mieszać za pomocą drewnianej łyżki i dolewać stopniowo pozostałą część wody. Połączone składniki przełożyć na stolnicę i wyrabiać rękoma przez około 10 minut, do uzyskania miękkiego  elastycznego ciasta.
  3. Gotowe ciasto przełożyć ponownie do miski, posmarować delikatnie oliwą, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do koncentratu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszać, dolewając stopniowo przegotowaną wodę, do uzyskania średnio gęstego sosu.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich kule, a następnie wygniatając ciasto uformować kształt pizzy.
  6. 2 blachy do pieczenia wysmarować niewielką ilością oliwy. Na każdej blasze ułożyć po dwa placki.
  7. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy. Położyć plastry mozzarelli, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki, salami, plasterki pomidorów oraz krążki cebuli. Posypać niewielką ilością tartej mozzarelli.
  8. Wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piec około 12 minut, do momentu aż brzegi pizzy, oraz spód ładnie się zarumienią.