Składniki

  • 8 jajek POLSKA KURKA
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 30 g boczku TRADILEGE
  • 30 g szynki długo dojrzewającej SAINT-AZAY
  • 50 g gorgonzoli LES CROISES
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • świeży szczypiorek
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.