Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
  • 250 g jogurtu greckiego DELISSE
  • 50 g masła LES CROISES
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 4 łyżki cukru trzcinowego TEVA
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 150 g świeżych borówek
  Składniki na posypkę:
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka sezamu TABLIER BLANC
  • 1 łyżka pestek dyni TABLIER BLANC
  • 1 łyżka cukru trzcinowego TEVA

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przełożyć do miski, dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier, jogurt grecki i roztopione masło. Wymieszać.
  3. Do miski z suchymi składnikami przelać mokre składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.  Na koniec wmieszać borówki. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Wszystkie składniki posypki wymieszać i posypać wierzch muffinek.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.