Składniki

  • 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej TABLIER BLANC
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mascarpone LES CROISES
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 2 łyżki cukru trzcinowego TEVA
  • szczypta soli
  • olej kokosowy BIO VILLAGE
Dodatkowo:
  • płatki migdałów TABLIER BLANC
  • ulubione owoce
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania

  1. Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstała pasta).
  2. Mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać razem. Jajka, śmietankę, mascarpone i cukier, wymieszać razem za pomocą miksera. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać.
  3. Patelnię posmarować delikatnie olejem kokosowym. Łyżką nakładać porcję masy na pankejki i smażyć na średnim ogniu, z każdej strony.
  4. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
  5. Pankejki podawać z prażonymi migdałami, ulubionymi owocami i syropem klonowym.