Składniki

Na granolę:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek dyni TABLIER BLANC
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
  • 3/4 szklanki migdałów TABLIER BLANC
  • 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
  • 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego TEVA
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego NAT&VIE
  • 1/3 szklanki miodu NID D'ABEILLE
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 2 szczypty soli
Pozostałe składniki:
  • Jogurt naturalny DELISSE
  • Borówki mrożone DOUCEUR DU VERGER
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego TEVA

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka przełożyć olej kokosowy, miód, masło orzechowe, sól i cukier trzcinowy. Podgrzewać i mieszać do połączenia się składników.
  2. Migdały i pekany posiekać, wrzucić do dużej miski. Dodać pozostałe składniki: płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  3. Do suchych składników dodać masę z rondelka i dokładnie wymieszać
  4. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec około 25-30 minut w temperaturze 140 stopni.
  6. Odłożyć do wystudzenia.
  7. Borówki przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu. Odlać trochę soku z borówek do szklanki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Żelatynę wymieszać z odrobiną wody zostawić do napęcznienia. Kiedy borówki się zagotują dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Chwilę gotować.  Zdjąć z ognia. Do żelatyny dodać gorący sok z borówek, wymieszać a następnie dodać do garnka z borówkami. Odłożyć do ostudzenia.
  8. Na dno słoiczków nałożyć kilka łyżek borówek, następnie warstwę jogurtu naturalnego. Przykryć warstwą domowej granoli.