Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami

Składniki:
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów TABLIER BLANC
  • 100 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
  • 50 g pestek słonecznika TABLIER BLANC
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oleju kokosowego NAT&VIE
  • 100 g miodu KWINTESENCJA SMAKU
  • 80 g cukru trzcinowego TEVA
  • 1/4 łyżeczki soli
  Do podania:
  • Jogurt grecki DELISSE
  • ulubione owoce
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy laskowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut. Orzechy powinny być ładnie zarumienione a skórka powinna zacząć pękać. Po tym czasie orzechy zostawić na kilka minut do przestudzenia a następnie przełożyć je na ściereczkę, związać do góry i zacząć nimi intensywnie pocierać, dzięki temu skórka oddzieli się od orzechów.
  2. Obrane orzechy posiekać i przerzucić do miski. Dodać płatki owsiane, posiekane migdały, pestki słonecznika, obrane i starte jabłko, olej kokosowy, miód, cukier trzcinowy i sól i dokładnie wymieszać.
  3. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia przemieszać kilka razy. Po upieczeniu granola będzie wydawać się jeszcze miękka, ale stanie się chrupiąca kiedy ostygnie.
  4. Gotową granolę podawać z jogurtem greckim i ulubionymi owocami.
Polecamy