Wegańska zupa wielowarzywna z soczewicą

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1 szklanka fasolki szparagowej zielonej
  • 400 g ziemniaków
  • 1 1/2 szklanki soczewicy NOTRE JARDIN
  • 3 garści jarmużu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki RUSTICA
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki RUSTICA
  • 1 łyżeczka curry
  • ok 2-3 litrów bulionu warzywnego
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Do garnka wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać seler naciowy i marchewki pokrojone w kostkę, oraz drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
  2. Dodać przyprawy, fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory w puszce, soczewicę, oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 30 minut.
  3. Po tym czasie dodać jarmuż i gotować kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej bulionu.
  4. Podawać z porcją posiekanej natki pietruszki, oraz pieczywem.
Polecamy