Zupa cytrynowa z serowymi pulpetami

Składniki:
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki marchewek
  • 1 szklanka selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku rozdrobnione
  • 100 g świeżego jarmużu
  • 1 puszka fasoli WM
  • 1 1/2 -2 litrów bulionu drobiowego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • sól
  • pieprz
  Składniki na pulpety:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 6 łyżek sera Grano Padana LES CROISES
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  Do podania:
  • ser Grano Padana LES CROISES
  • natka pietruszki
  • plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  2. Przygotować pulpety: Wymieszać razem mięso, bułkę tartą, jajko, ser i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie nasmarować oliwą z oliwek i formować małe pulpety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy i smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, tak, żeby warzywa się zarumieniły.
  4. Dodać bulion, zagotować i gotować około 5 minut, następnie dodać jarmuż, odsączoną z zalewy fasolę, pulpety, skórkę i sok z cytryny, oraz płatki chilli i gotować kolejne 5 minut.
  5. W razie potrzeby doprawić.
  6. Podawać z dodatkową porcją sera, posiekaną natką pietruszki, oraz plasterkami cytryny.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek