Składniki

Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego RUSTICA
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego TEVA
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła LES CROISES
  • Składniki na rybę:
  • 600 g filetów z dorsza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie, smażąc po kilka minut z każdej strony. Usmażone kawałki ryby odłożyć na talerzyk.
  2. Czosnek pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelnię dodać oliwę z oliwek i rozgrzać. Na oliwie podsmażyć przez kilka minut plasterki czosnku, a następne dodać pomidorki. Smażyć na średnim ogniu kilka minut, po tym czasie dodać wino i gotować  żeby alkohol odparował, dodać ocet, sól, pieprz i cukier. Kiedy składniki sie połączą zdjąć z ognia i dodać masło. Na gotowy sos wyłożyć kawałki ryby i posypać posiekaną bazylią.