Składniki

  • 1 200 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 średnie cebule
  • 200 g plastrów boczku TRADILEGE
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 g sera gorgonzola LES CROISES
  • 50 g sera Grana Padano LES CROISES
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w ósemki. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wymieszać razem ziemniaki, cebulę i boczek i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wymieszać z bulionem i zalać ziemniaki. Wierzch posypać listkami tymianku.
  2. Piec ok 1-1,5 godziny, do momentu aż ziemniaki będą miękkie Na ostatnie 10 minut pieczenia na danie ułożyć kawałki sera gorgonzola i posypać serem Grana Padano.
  3. Podawać z porcją sałatki.