Norweska zupa rybna

Składniki:
  • 200 g łososia
  • 200 g dorsza PECHE OCEAN
  • 100 g krewetek PECHE OCEAN
  • 1 łyżka masła LES CROISES
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • ok 500 ml bulionu rybnego
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki BIO VILLAGE
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • płatki chilli
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Białą część pora i czosnek pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło razem z oliwą. Wrzucić pokrojone warzywa i chwilę smażyć, co jakiś czas mieszając.
  2. Dodać bulion, mleko oraz śmietankę. Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i dodać do garnka.
  3. Do garnka dodać pokrojone kawałki ryb, bez skóry i ości, oraz obrane i oczyszczone krewetki. Gotować na bardzo małym ogniu, przez kilka minut, żeby ryby oraz krewetki się ugotowały.
  4. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Zupę przelać do misek. Udekorować skórką cytryny i świeżym koperkiem.
Polecamy