Składniki

  • 2 opakowania mrożonego kalafiora NOTRE JARDIN
  • 1 puszka ciecierzycy NOTRE JARDIN
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki papryki słodkiej mielonej RUSTICA
  • 4 małe ziemniaki
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Do podania:
  • płatki chilli
  • pestki dyni TABLIER BLANC
  • listki tymianku
  • śmietanka

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć. Kalafior rozmrozić i podzielić na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać. Ciecierzycę, kalafior i czosnek przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oliwy, paprykę, kumin i sól. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut (w połowie pieczenia wymieszać).Wyjąć z piekarnika i odłożyć
  3. W garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić pieprzem i smażyć około 2 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodać bulion warzywny i zagotować. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać 3/4 porcji pieczonych warzyw. Resztę zostawić do dekoracji.
  5. Zdjąć z ognia. Za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić warzywa na gęsty mus. Dodać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Porcję zupy nałożyć do miseczek. Udekorować pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, oraz listkami tymianku, pestkami dyni, oraz płatkami chilli. Można dodatkowo dodać łyżkę śmietany na porcję.