Składniki

  • 2,5 kg cebuli
  • 8 łyżek masła WM
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • 1 szklanka czerwonego wina ANTOINE BARRIER
  • 1/8 szklanki koncentratu pomidorowego TURINI
  • 2 główki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kostki rosołowe RUSTICA
  • świeży tymianek
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
Do podania:
  • bagietka
  • ser Comte LES CROISES
  • mozarella LES CROISES

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  • Ściąć górę z główek czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, oprószyć solą, piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, oraz masło. Dorzucić cebulę i podsmażać, do momentu aż cebula zacznie się karmelizować (około 15 minut). Zmniejszyć ogień i smażyć dalej na małym ogniu, około godziny, aż cebula nabierze ciemnego, głębokiego koloru.
  • Po tym czasie zalać winem i gotować do czasu, aż większość płynu wyparuje.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wycisnąć upieczony czosnek, dodać liście laurowe i gałązki tymianku.
  • Z kostek bulionowych przygotować bulion, wlać do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 45 minut.
  • Po tym czasie przyprawić według smaku solą i pieprzem.
  • Porcję zupy przelać do naczyń żaroodpornych, na to ułożyć kawałki bagietki, posypać tartym serem  oraz kawałkami mozzarelli, zapiekać w piekarniku z funkcją grilla około 3-4 minut.
  • Udekorować świeżym tymiankiem.