Składniki

  • 260 g mąki TABLIER BLANC
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru trzcinowego TEVA
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
  • 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
  • 250 g masła WM
  • Dżem borówkowy DOUCEUR DU VERGER
  • Dżem truskawkowy DOUCEUR DU VERGER
  • Dodatkowo olej rzepakowy, lub kokosowy, do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić.
  • Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić).
  • Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, do każdego wgłębienia. Następnie delikatnie ugnieść.
  • Na środek nałożyć po łyżce dżemu. Można zrobić połowę ciastek z dżemem borówkowym, a drugą połowę z dżemem truskawkowym.
  • Krusząc ciasto w dłoniach, posypać delikatnie ciastem wokół dżemu.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż dżem zacznie bulgotać, a ciastka nabiorą złotego koloru.
  • Po tym czasie wyjąć blachę i odstawić na kilka minut. (Od razu po wyjęciu z pieca, ciastka będę miękkie.
  • Nożem obrysować ciastka po okręgu, delikatnie podważyć i wyjąć.
  • Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Z przepisu powinno wyjść około 24 ciastek, dlatego trzeba je upiec w dwóch turach.