Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
  • 2 szklanki napoju migdałowego NAT&VIE
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego TEVA
  • 2 szczypty cynamonu RUSTICA
  • 2 szczypty soli RUSTICA
Składniki na pieczone gruszki:
  • 3 gruszki
  • około 2 łyżek miodu NID D'ABEILLE
  • laska wanilii
  • garść orzechów laskowych TABLIER BLANC

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem.
  2. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól.
  3. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut.
  4. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na pół, łyżką wybrać gniazda nasienne.
  6. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Porcję miodu wymieszać z ziarenkami wanilii.
  8. Miodem polać gruszki, posypać posiekanymi orzechami i piec około 15 minut.
  9. Porcję owsianki wyłożyć na talerz, dodać pieczone gruszki oraz orzechy, posypać cynamonem.