Składniki

Składniki na falafele:
  • 400 g suchej ciecierzycy NOTRE JARDIN
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody TABLIER BLANC
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu RUSTICA
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • Olej do smażenia RUSTICA
Dodatkowo:
  • Tortille pszenne TABLES DU MONDE
  • 1 awokado
  • ogórek zielony
  • czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • roszponka
  • ulubiony sos

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc.
  2. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać.
  3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
  4. Falafele podawać z warzywami i ulubionym sosem w tortillach pszennych.