Składniki

  • 250g boczku wędzonego BIO WM
  • 1,5 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 1/4 szklanka mąki
  • 2 kostki bulionowe warzywne bio WM
  • sól
  • pieprz czarny mielony BIO WM
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 marchewki
  • 2 garście natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duży garnek żaroodporny postawić na ogniu, dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do momentu, aż boczek zrobi się chrupiący. Boczek przełożyć na talerzyk.
  2. W garnku pozostawić tylko 2 łyżki tłuszczu z boczku.
  3. Mięso wołowe pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Połowę mięsa przełożyć do garnka i obsmażać na dużym ogniu z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Mięso odłożyć, powtórzyć to samo z drugą częścią mięsa. Zdjąć mięso z garnka, odłożyć.
  4. Do garnka przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać aż cebula zmięknie i zbrązowieje.
  5. Do garnka z powrotem przełożyć obsmażone wcześniej mięso. Dodać mąkę i koncentrat pomidorowy, podsmażać przez minutę, mieszając.
  6. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Bulionem zalać mięso w garnku, dodać tymianek, przykryć i umieścić w piekarniku na 2 godziny.
  7. Po dwóch godzinach do garnka dołożyć pokrojone w półplasterki marchewki, ziemniaki przekrojone na pół i połowę podsmażonego boczku. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez kolejną godzinę. Podawać posypane pozostałym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.