Składniki

Na 8 sztuk:
  • 4 średnie marchewki
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych
  • oliwa z oliwek BIO WM
  • sól
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • duża szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • pęczek świeżej kolendry
Na karmelizowaną cebulę
  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego BIO WM
  • oliwa z oliwek BIO WM
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • camembert BIO WM
  • bułki do hamburgerów
  • sałata karbowana
  • ogórki korniszony
  • ketchup BIO WM
  • majonez

Sposób przygotowania

Przygotować burgery z ciecierzycy:

  1. Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Wyłożyć na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą, wymieszać. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30minut).
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, podsmażyć czosnek z cebulą na średnim ogniu, aż się zeszklą. Następnie dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć wszystko razem przez minutę. Zdjąć z ognia.
  3. 3/4 ilości ciecierzycy i marchewki przełożyć do blendera. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zmiksować wszystko na gładką pastę. Dodać pozostałą część marchewki i ciecierzycy oraz podprażone na suchej patelni orzechy. Ponownie zblendować, ale tym razem nie rozdrabniając składników całkowicie. Spróbować masę, w razie potrzeby doprawić solą.
  4. Do masy dodać jajko, bułkę tartą,  posiekaną kolendrę  i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować 8 kotletów. Na koniec obtoczyć burgery w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Przygotować konfiturę z czerwonej cebuli:

  1. Cebulę przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu podsmażać cebulę przez około 10 minut. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i podsmażać do rozpuszczenia się cukru. Dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia.

Bułki do hamburgerów przekroić na pół i podpiec chwilę w piekarniku. Spód bułki posmarować majonezem i ketchupem. Przykryć listem sałaty, na to wyłożyć gorącego burgera z ciecierzycy, plasterek camemberta, konfiturę z czerwonej cebuli i ogórki konserwowe. Serwować od razu.