Ciasto daktylowe

  • 12
  • 1 godzina 30 minut
Składniki:
  • 175 g daktyli Tablier Blanc
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g masła
  • 170 g cukru brązowego
  • 1 jajko Polska Kurka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tablier Blanc
  • 60 g migdałów Tablier Blanc
Składniki na krem:
  • 150 g mascarpone Les Croises
  • 100 g śmietanki 36%
  • cukier puder
Dodatkowo do dekoracji:
  • 30 g migdałów Tablier Blanc
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  2. Daktyle pokroić na drobne kawałki. Ułożyć w misce, posypać sodą i zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić na 5 minut.
  3. Miękkie masło ubić razem z cukrem. Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać daktyle razem z wodą, krótko wymieszać.
  4. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, oraz posiekane migdały. Wymieszać do połączenia się składników.
  5. Piec 75 minut.  Po upieczeniu ciasto odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
  6. Przygotować krem. Zmiksować mascarpone przez 30 sekund. Następnie dodać śmietankę i ubić. Dosłodzić cukrem pudrem.
  7. Ostudzone ciasto udekorować kremem i posiekanymi migdałami.
Polecamy