Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonym pomidorami i serem feta

  • 10
  • 90 minut
Składniki:
  • 1 pierś z indyka
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej Saint-Azay
  • 250 g mrożonego szpinaku Notre Jardin
  • 12 suszonych pomidorów Rustica
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta Les Croises
  • oliwa z oliwek Rustica
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie dodać rozmrożony szpinak. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut do odparowania płynu.
  3. Filet z indyka nadkroić i rozłożyć, tak, żeby utworzył duży prostokąt. Mięso włożyć pomiędzy folię spożywczą i rozbić tłuczkiem formując prostokąt. Mięso przyprawić pieprzem z dwóch stron i skropić oliwą.
  4. Płat indyka rozłożyć na folii, na połowie ułożyć warstwę przestudzonego szpinaku, na szpinak pokruszyć ser feta, oraz ułożyć suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę. 
  5. Z plastrów szynki ułożyć prostokąt. Na brzegu ułożyć mięsną roladę i rolując roladę owinąć ją w szynkę.
  6. Roladę przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą z oliwek. Z wierzchu roladę posmarować cienką warstwą oliwy.
  7. Piec roladę w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
  8. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a mięso zostawić jeszcze w gorącym piekarniku na 10 minut.
  9. Mięso wyjąć z piekarnika. Odczekać 5 minut, a następnie pokroić w plastry i podawać.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek