Składniki

  • 1 cały kurczak
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego TABLES DU MONDE
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • papryka słodka RUSTICA
  • papryka ostra
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka jasnego piwa FLIK
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • czerwona cebula
  • pomidory koktajlowe
  • plasterki cytryny

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka umyć, osuszyć a następnie natrzeć dokładnie przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem, solą.
  2. Kaszę jęczmienną ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę przez kilka minut a następnie dodać pieczarki. Smażyć do zarumienienia i odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy, jajko i dokładnie wymieszać.
  4. Kurczaka nafaszerować. Zamknąć kurczaka za pomocą wykałaczek. Nóżki skrzyżować i związać. Odstawić kurczaka na dwie godziny.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ponacinać. Za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie ziemniaki oliwą w rozcięciach. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi.
  6. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry. Dookoła kurczaka ułożyć ziemniaki, oraz kawałki cebuli. Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, podlać piwem i piec kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć folię, kurczaka podlać sosem piwnym, dołożyć pomidorki koktajlowe, plasterki cytryny i piec kolejne 30 minut bez przykrycia.