Składniki

Krewetki:
  • 400 g krewetek PECHE OCEAN
  • 1 łyżka masła LES CROISES
  • 1 łyżka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • Sól RUSTICA
  • Pieprz RUSTICA
  •  2 łyżki soku z cytryny
  Salsa:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula czerwona
  • pół papryczki chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  Dressing:
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego JAFADEN
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego RUSTICA
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  Do podania:
  • Chipsy tortilla TABLES DU MONDE

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić oczyszczone krewetki. Smażyć około 2 minut z jednej strony i 1 minuty z drugiej strony. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni i ostudzić. Ostudzone krewetki pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Ogórka przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki i również pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a chilli na cienkie plasterki. Posiekać kolendre. Składniki przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone wcześniej krewetki, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę awokado i delikatnie wymieszać.
  3. Przygotować dressing: Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do szklanki, dodać pozostałe składniki dressingu i dokładnie wymieszać.
  4. Połączyć dressing z salsą. Na dnie miski w której będziemy serwować salsę umieścić pestki z awokado, przykryć salsą. Dzięki temu awokado dłużej pozostanie ładnie zielone.
  5. Podawać z chipsami tortilla.