Składniki

  • 700 filetów z dorsza PECHE OCEAN
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 liść laurowy RUSTICA
  • 2 cebule
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • pieprz RUSTICA
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka musztardy Dijon RUSTICA
  • 2 łyżki kaparów RUSTICA
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • oliwa z oliwek KWINTENENCJA SMAKU
  Składniki na ziołowy sos:
  • 1/2 szklanki majonezu RUSTICA
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego DELISSE
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ugnieść.
  2. Dorsza oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. 1 cebulę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na dnie garnka. Dodać liść laurowy i filety z dorsza. Zalać wodą, tak, żeby tylko przykryła rybę. Przykryć pokrywką. Zagotować , zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż ryba będzie miękka. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć ugotowane filety ryby na talerz. Zostawić do przestudzenia, a następnie rozdrobnić w dłoniach.
  3. W dużej misce ubić jajka. Dodać pieprz, sól, skórkę i sok z cytryny, musztardę, kapary, posiekaną natkę, kolendrę i szczypiorek. Cebulę posiekać drobno i dodać do składników. Wymieszać. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kawałki ryby, oraz bułkę tartą i dokładnie  wymieszać wszystkie składniki.
  4. Masę podzielić na 10 równych części a następnie uformować kotlety. Kotleciki rybne odłożyć do lodówki na około godzinę (lub dłużej) żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  5. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kotleciki rybne i z wierzchu posmarować je grubą warstwą oliwy z oliwek.
  6. Kotleciki piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
  7. Sos ziołowy. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać drobno posiekane zioła, przyprawić solą.
  8. Kotleciki rybne serwować z sosem ziołowym i ulubioną surówką.