Składniki

  • 200 g czekolady gorzkiej TABLETTE D'OR
  • 100 g masła LES CROISES
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 1/3 szklanki kakao WM
  • 1/2 łyżeczka soli RUSTICA
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej TABLETTE D'OR
  • 1/2 szklanki ekstraktu z miąższu kokosa TABLES DU MONDE

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicę o średnicy ok 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać W garnuszku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Dodać cukier, jajka, kakao i sól i wymieszać.
  2. Masę przelać do formy i piec około 30 minut. Wystudzić.
  3. Przygotować polewę: czekoladę drobno posiekać. Z mleka kokosowego oddzielić gęstą białą część, podgrzać w garnuszku. Kiedy mleko sie zagotuje dodać czekoladę, odczekać chwilę a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.  Na ciasto wylać polewę czekoladową i schłodzić przez około 2 godziny.