Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego BIO VILLAGE
  • 1 szklanka wody z gotowania makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie ricotty (250g) LES CROISES
  • 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki sera Grana Padano LES CROISES
  • 2 piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka umyć, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i 1 łyżką oliwy. Grillować na patelni grillowej z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odstawić.
  2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odstawić 1 szklankę wody z gotującego się makaronu.
  3. W garnku którym gotował się makaron rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około minutę. Dodać ugotowany makaron, ricottę, wodę z makaronu, szpinak, ser Grana Padano, skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojonego w plasterki grillowanego kurczaka. Podawać z dodatkową porcją sera i plasterkami cytryny.