Składniki

  • 300 g herbatników z czekoladą
  • 80 g masła LES CROISES
  • 350 g dyni NOTRE JARDIN
  • 1 kg zmielonego twarogu DELISSE
  • 250 g mascarpone DELISSE
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  Polewa:
  • 100 g czekolady białej
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego DELISSE
  Do dekoracji:
  • orzechy pekan TABLIER BLANC

Sposób przygotowania

  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
  2. Upieczoną dynię pozbawić skórki i za pomocą blendera rozdrobnić na jednolite puree.
  3. Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód oraz boki tortownicy wyłożyć masą z ciastek. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania sernika.
  4. Do misy przełożyć: upieczoną dynię, ser, mascarpone, jajka, ziarenka wanilii, skórkę z pomarańczy, cukier, mąkę ziemniaczaną i budyń. Krótko zmiksować, do połączenia się składników.
  5. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce przynajmniej kilka godzin.
  6. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
  7. Polewą pokryć wierzch sernika. Udekorować orzechami pekan.