Składniki

  • 1,5 piersi z kurczaka
  • 3 kajzerki
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 puszki kukurydzy NOTRE JARDIN
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera LES CROISES
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki RUSTICA
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki RUSTICA
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego TABLES DU MONDE
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek RUSTICA

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać paprykę i pieczarki. Smażyć aż warzywa nabiorą ładnego koloru, a płyn odparuje. Kilka pieczarek odłożyć do dekoracji.
  2. Bułki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i zalać nim kajzerki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z mlekiem i dodać do kajzerek. Dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, pieczarki i paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę, starty ser, posiekaną drobno natkę pietruszki, oraz przyprawy.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na puszysta pianę. Pianę dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch udekorować plasterkami pieczarek. Przykryć folią i piec w temperaturze 180stopni przez około 1 godzinę.