Składniki

  • 100 g roszponki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 100 g tuńczyka w oliwie PECHE OCEAN
  • garść czarnych oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano RUSTICA
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części.
  2. Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki.
  3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek.
  6. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.