Curry z kurczaka z mango i ryżem

Mięso oczyścić ze skóry i błon i pokroić w kostkę. Lekko osolić. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażyć. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć mieszając 2-3 minuty. Dodać imbir oraz przyprawy – curry, kmin rzymski i paprykę mieloną ostrą. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat, dodać mięso kurczaka […]

Czytaj dalej…

Zupa tortellini z białą kiełbasą

W surowych kiełbasach ponacinać jelita, wyjąć z nich mięso, przełożyć do miski i uformować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Kostki bulionowe rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na niewielkim ogniu zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki – lekko podsmażyć […]

Czytaj dalej…

Zapiekanka z chorizo

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Zdjąć osłonkę z chorizo i pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Seler naciowy umyć, pokroić w cienkie plasterki. Fenkuł umyć, przekroić na pół, wykroić głąb, którzy wyrzucamy. Pozostałą część pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. […]

Czytaj dalej…

Pilaf z jagnięciną, dynią i morelami

Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć miąższ na dużych oczkach tarki. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Morele pokroić w paseczki. Ryż basmati przesypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do ocieknięcia. Kostkę bulionową rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Jogurt przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą […]

Czytaj dalej…

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Przygotować jedno większe, lub dwa małe naczynia żaroodporne. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry lub porwać na kawałki. Przełożyć do miski pulpę pomidorową, dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, drobno utarte ząbki czosnku, suszoną bazylię i chili, oraz sól i pieprz – całość wymieszać. Gnocchi ugotować w osolonej […]

Czytaj dalej…

Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej z groszkiem w sosie pesto

Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna i kostki, każdą pierś przekroić w połowie na 2 części, grubszą część dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Lekko oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona) i pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej. Groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą. Wrzucić […]

Czytaj dalej…

Burgery z indyka i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 2 razy tyle wody co kaszy, czyli 1 szklankę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 9 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę […]

Czytaj dalej…

Zupa z ciecierzycy

Cebulę obrać i posiekać. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Do garnka wlać oliwę, dodać masło, zeszklić cebulę i seler naciowy –  ok. 3 minut często mieszając. Dodać kawałki kurczaka i przysmażamy cały czas mieszając – kolejne 2 minuty. Dodać koncentrat, oregano, wodę, bulion warzywny, ciecierzycę, zmniejszyć ogień i gotować pod […]

Czytaj dalej…

Sandacz na szpinaku z gorgonzolą

Filety z sandacza umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Szpinak wrzucić do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Następnie odsączyć i odstawić. Rodzynki i orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kawałki sandacza zaczynając od strony ze skórą. Po około 4-5 minutach […]

Czytaj dalej…

Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Sposób przygotowania: Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.   Farsz: W garnuszku zagotować mleko z miodem, […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek