Składniki

  • 1 op. (380 g) gnocchi ziemniaczanych Turini Wiodącej Marki
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli Les Croises Wiodącej Marki
  • ok. 2/3 szkl. pulpy pomidorowej (np. z puszki lub domowy przecier)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO Village Wiodącej Marki
  • 1 łyżka octu balsamicznego Rustica Wiodącej Marki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki bazylii  suszonej Rustica Wiodącej Marki
  • szczypta suszonego chili (do smaku)
  • ok. ½ łyżeczki soli (lub do smaku)
  • szczypta pieprzu Rustica Wiodącej Marki (do smaku)
  • garść świeżych liści bazylii

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Przygotować jedno większe, lub dwa małe naczynia żaroodporne.
  2. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry lub porwać na kawałki.
  3. Przełożyć do miski pulpę pomidorową, dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, drobno utarte ząbki czosnku, suszoną bazylię i chili, oraz sól i pieprz – całość wymieszać.
  4. Gnocchi ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić z wody.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, rozłożyć ugotowane gnocchi, oraz świeże listki bazylii, a następnie rozlać pozostały sos. Delikatnie wymieszać. Na wierzchu rozłożyć plasterki mozzarelli.
  6. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min., aż ser się rozpuści i delikatnie nabierze koloru.
  7. Podawać gorące.