Składniki

  • 500 g mięsa kurczaka bez kości (z udek lub piersi)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 2 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej RUSTICA
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 g osączonego mango w lekkim syropie FRUIT STAR
  • 2 łyżki oleju RUSTICA
  • sól i pieprz
  • 250 g ryżu białego długoziarnistego tajskiego COMPTOIR DU GRAIN

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyścić ze skóry i błon i pokroić w kostkę. Lekko osolić.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażyć.
  3. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć mieszając 2-3 minuty.
  4. Dodać imbir oraz przyprawy – curry, kmin rzymski i paprykę mieloną ostrą.
  5. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat, dodać mięso kurczaka i smażyć mieszając kolejne 3 minuty.
  6. Dodać mango oraz mleczko kokosowe.
  7. Przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż mięso będzie ugotowane.
  8. W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
  9. Podawać gorący z gotowym curry z kurczaka.