Składniki

Składniki na ciasto pierogowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko z wolnego wybiegu Wiodąca Marka
  • 20 g masła
  Składniki na farsz:
  • 200 g maku mielonego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 2 łyżki cukru trzcinowego TEVA
  • 2 łyżki rodzynek TABLIER BLANC
  • 8 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
  • 1 żółtko
  Składniki na sos:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii TABLIER BLANC
  • 5 łyżek cukru trzcinowego TEVA
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierogi:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.

 

  • Farsz:
  1. W garnuszku zagotować mleko z miodem, cukrem, rodzynkami i orzechami. Do zagotowanego mleka dodać mak i gotować przez około 2 minuty. Odłożyć do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

 

  • Pierogi:
  1. Ciasto na pierogi podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkowywać kolejno na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka. Na środek każdego kółka włożyć farsz i zlepiać pierogi.
  2. W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć pierwszą partię pierogów i po kolejnym zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień i gotować pierogi jeszcze około 2 minut. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Ugotować w ten sposób pozostałe pierogi.

 

  • Sos waniliowy:
  1. W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia.
  2. Pierogi podawać polane sosem waniliowym.