Składniki

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich Rustica
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Rusica
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
  • 150 ml białego wytrawnego wina
Sos:
  • Sos powstały z pieczenia mięsa
  • 150 ml śmietanki 18 %
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Turini
  • 1 łyżeczka musztardy Rustica
  • 5-6 suszonych pomidorów  Rustica
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Mięso umyć i obkroić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć oliwą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem, przykryć i piec przez około 2 godziny.
  3. Suszone pomidory pokroić w paseczki.
  4. Sos z pieczenia zlać do rondelka, dodać pozostałe składniki sosu oprócz mąki, zagotować. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu, zamieszać i wlać do garnuszka z sosem. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
  5. Mięso pokroić i podawać z sosem. Do mięsa można podać ziemniaki z koperkiem i lekką sałatkę.