Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii RUSTICA
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  Do dekoracji:
  • płatki chilli
  • listki bazylii
  Do podania:
  • pieczywo, chrupiące warzywa

Sposób przygotowania

  1. Nożem ściąć końcówki czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć z łusek.
  2. Do blendera przełożyć odsączoną fasolę, czosnkowe puree, przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewając w międzyczasie oliwę z oliwek.
  3. Przełożyć do miski, polać oliwą, udekorować płatkami chilli i świeżymi listkami bazylii. Podawać do pieczywa i chrupiących warzyw.