Składniki
- 7 jajek WM
- 1,5 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 250 g borówki amerykańskiej WM + 2 łyżki cukru
- 220 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru drobnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Borówki rozmrozić, część odłożyć do dekoracji, resztę zblendować z cukrem na gładką masę.
- Wszystkie składniki na sernik, oprócz borówek i składników na masę śmietanową wymieszać za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do tortownicy. Na masę serową za pomocą łyżki nakładać masę borówkową. Za pomocą patyczka delikatnie wymieszać obie masy.
- Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
- W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozprowadzić na gorącym serniku. Ponownie włożyć sernik do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.
- Po tym czasie delikatnie otworzyć drzwiczki piekarnika i w taki sposób studzić sernik. Kiedy sernik będzie już ostudzony przełożyć go do lodówki najlepiej na całą noc.
- Gotowy sernik udekorować borówkami i listkami mięty.