Składniki

  • 4 filety z sandacza
  • sól
  • pieprz
  • 300 g szpinaku NOTRE JARDIN
  • garść orzechów nerkowca TOKAPI
  • garść rodzynek TABLIER BLANC
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 120 g sera gorgonzola LES CROISES
  • 200 ml śmietany 12% DELISSE
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Filety z sandacza umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Szpinak wrzucić do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Następnie odsączyć i odstawić. Rodzynki i orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kawałki sandacza zaczynając od strony ze skórą. Po około 4-5 minutach skórka sandacza powinna być ładnie przypieczona, a mięso prawie w całości ścięte, przełożyć rybę na drugą stronę i smażyć około 1-2 minut.  Rybę zdjąć z patelni i odłożyć.
  3. Na rozgrzaną patelnie przełożyć ser, gdy się rozpuści dodać śmietanę, przyprawić gałką muszkatołową, dodać orzechy, rodzynki i szpinak.  Gotować przez chwilę do zgęstnienia sosu.
  4. Sos serowo szpinakowy wyłożyć na talerz, na sosie ułożyć kawałki ryby, od razu podawać.