Składniki

  • 8 dużych pieczarek (portobello)
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • zioła prowansalskie RUSTICA
  • 1 liść laurowy RUSTICA
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g sera koziego LES CROISES
  • 2 łyżki masła LES CROISES
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Od pieczarek odkroić nóżki. Ułożyć pieczarki na kratce do pieczenia blaszkami do góry. Przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pod ruszt z pieczarkami podłożyć blachę, bo może wyciekać z nich woda. Piec około 20 minut, aż grzyby będą miękkie.
  2. Wodę która pojawi się na pieczarkach odlać, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Przygotować sos pomidorowy:  3 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać pomidory z puszki, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, dodać liść laurowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Odstawić
  4. Przygotować szpinak: 2 ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać szpinak, przyprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstawić.
  5. Przygotować bułkę tartą: Cebulę pokroić bardzo drobno. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. W garnuszku roztopić masło. Kiedy zacznie bulgotać dodać cebulę i odrobinę soli i podsmażać około 1 minuty. Następnie dodać bułkę tartą i czosnek i smażyć około 4 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Kozi ser pokroić w plasterki. Każdy plasterek obtoczyć w przygotowanej wcześniej bułce.
  7. Na pieczarki nałożyć sos pomidorowy, następnie szpinak i kozi ser obtoczony w bułce.
  8. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.