Pierogi z ricottą i szpinakiem

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się.
  2. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut.

 

Farsz:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Posiekać szalotki i czosnek. Na patelni podsmażyć szalotki, kiedy się zarumienią zdjąć połowę na talerzyk. To będzie szalotka do podania. Do szalotek na patelni dodać czosnek i smażyć jeszcze  pół minuty. Zdjąć czosnek i szalotkę na talerzyk. Na patelnię wrzucić szpinak i podsmażyć go chwilę. Szpinak przełożyć do durszlaka i  porządnie odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera przełożyć ricottę, podsmażone szalotki i czosnek, sok z cytryny i skórkę, oraz przyprawy. Rozdrobnić. Dodać odsączony szpinak i chwilę wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
  2. Oderwać kawałek ciasta. Rozwałkować cienko. Z ciasta wykrawać kółka. Na każde kółko nakładać porcję farszu i zlepiać. Postąpić tak z pozostałym ciastem i farszem.
  3. Pierogi gotować partiami  w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
  4. Podawać z podsmażoną szalotką, prażonymi orzechami piniowymi i świeżym szczypiorkiem.

Krem z buraczków z serem kozim

  1. W garnku z grubym dnem podgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut do zarumienienia. Dodać rozdrobniony czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać obraną marchewkę i jabłko, oraz  seler naciowy pokrojone w kostkę i smażyć około 2 minut. Do warzyw dodać obrane i pokrojone w kostkę buraczki i znowu smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, żeby warzywa nie przywarły do dna garnka.
  2. Kiedy warzywa ładnie się przyrumienią zalać je bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny, aż buraczki będą miękkie.
  3. Zupę rozdrobnić za pomocą malaksera, lub ręcznego blendera. Gdyby była za gęsta dodać jeszcze bulionu. Doprawić octem jabłkowym, cukrem, solą i pieprzem.
  4. Podawać z posiekanym koperkiem, plasterkami koziego sera i liśćmi botwinki.

Krem z cukinii i groszku z serowymi paluszkami

Paluchy z serem:

  • 10 minut przed przygotowaniem paluchów, wyjąć ciasto francuskie z lodówki.
  • Rozwinąć ciasto. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć drobno pokrojony ser gorgonzola, oraz taty ser Grano Padana. Przykryć drugim ciastem francuskim i delikatnie docisnąć, szczególnie boki ciasta.
  • Ciasto pokroić na ok 1,5 cm paski, wzdłuż krótszego boku. Każdy pasek zwinąć własnej osi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Paluchy posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
  • Piec około 14 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Zupa:

  1. Przygotować warzywa. Cukinię pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodać cebulę i podsmażać na średnim ogniu około 5 minut, następnie dodać czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać łyżkę oliwy, ziemniaki i cukinię i smażyć około 3-4 minut, aż warzywa się zarumienią. Następnie zalać bulionem, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodać groszek, zagotować i gotować jeszcze około 3 minut. Zdjąć z ognia. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować zupę na gęsty krem. Pod koniec blendowania dodać listki mięty i rozdrobnić. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na koniec wmieszać śmietanę.
  3. Podawać z paluchami serowymi.

Gazpacho (wegański)

  1. Pomidory pokroić na mniejsze części, pozbawić pestek. Ogórka obrać, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Paprykę, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać.
  2. Do blendera przełożyć pomidory, ogórka, paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić. Dodać ocet, oliwę i przyprawy, ponownie zblendować. Do blendera przełożyć chleb bez skórki, pozostawić na 10 minut do namoczenia i ponownie zblendować. W razie potrzeby doprawić.
  3. Schłodzić przez minimum 4 godziny. Podawać z kawałkami pomidorków koktajlowych, drobno pokrojonym ogórkiem i listkami bazylii.

Sałatka z truskawkami i szpinakiem

  1. Truskawki obrać z szypułek i pokroić na 4 części. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie razem wymieszać.
  3. Na dużym półmisku ułożyć szpinak, kawałki truskawek, posypać orzechami pekan i rozkruszyć ser feta. Polać dressingiem.

Gnocchi z krewetkami i szpinakiem

  1. Krewetki oczyścić, zostawiając ogonki.
  2. Na dużej głębokiej patelni podgrzać 1 łyżkę masła z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz włożyć krewetki, oprószyć solą i smażyć około 2 minut z każdej strony.
  3. Usmażone krewetki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dołożyć jedną łyżkę masła, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć około minuty, uważając by nie przypalić.
  4. Dodać bulion, śmietankę i gnocchi. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut, aż gnocchi będą miękkie. Dodać sok i skórkę z 1 cytryny.
  5. Następnie dodać szpinak i smażyć około minuty, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Dodać z powrotem krewetki na patelnię.
  6. Zdjąć z ognia, dodać świeże listki bazylii i posypać serem. Podawać z kawałkami cytryny.

Chłodnik z ogórka

  1. Ogórki obrać, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera.
  2. Dodać awokado, czosnek, szalotki, skórkę z limonki, świeżą kolendrę. Zacząć rozdrabniać.
  3. Kiedy składniki będą już rozdrobnione, dodać jogurt, sok z limonki, ocet jabłkowy i oliwę. Rozdrobnić na gładki krem.
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Chłodnik schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie, porcje przełożyć do misek, udekorować plasterkami ogórka, jogurtem, oliwą i listkami kolendry.

Filety z kurczaka w sosie pomidorowym

  1. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i podsmażać około 1 minuty, dodać pomidory w puszcze i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos.
  2. Filety przekroić wzdłuż, tworząc cienkie płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Jajko wymieszać z mąką. Bułkę tartą wymieszać z serem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi.
  3. Filety maczać najpierw w jajku z mąką, następnie w bułce tartej z dodatkami. Filety usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone filety odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa przykryć mozzarellą i tartym serem Grana Padano. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około2-3 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać.
  4. Podawać z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i makaronem.

Pizza z batata

  1. Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut.
  2. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia.
  3. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej.  Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć batatowy spód od pizzy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
  5. Upieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Sos przykryć mozzarellą. Na wierzchu ułożyć dodatki: pomidory, czarne oliwki, kawałki cukinii i papryki.
  6. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w tej samej temperaturze.
  7. Upieczoną pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii.

Papryka faszerowana ryżem i wołowiną

  1. Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na chwilę do przestudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  4. Do mięsa wmieszać surowy ryż, posiekane daktyle, orzeszki pini, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Skropić oliwą  i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nałożyć do papryk i przykryć. Ułożyć na formie do pieczenia. Piec około 70 minut.