Cassoulet z kaczki z pomarańczami

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Mięso przyprawić obficie solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię ułożyć piersi kaczki skórą do dołu. Jeśli mamy mniejszą patelnię mięso można smażyć partiami. Smażyć około 10 minut z jednej strony, aż skóra się zarumieni i około 5 minut z drugiej.
  3. Obsmażone mięso odłożyć na talerz. Zlać tłuszcz z patelni.
  4. Na patelnię dorzucić drobno pokrojony boczek, a po chwili dodać plastry szalotki. Chwilę smażyć, a następnie dodać obrany i pokrojony w plastry imbir, oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
  5. Po kilku minutach na patelnię dodać marchewki, oraz plasterki selera naciowego. Gotować około 2 minut a następnie dodać bulion drobiowy oraz sos sojowy i zagotować.
  6. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
  7. Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i dodać do warzyw. Pomarańcze wyfiletować i również dodać do warzyw. Fasolę wypłukać z zalewy i dodać do warzyw, delikatnie wymieszać.
  8. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć mięso, przykryć i piec przez 2 godziny.
  9. Do dania można podać tuczone ziemniaki, ryż, lub kaszę.

Bigos staropolski

  1. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie się zarumieni. Wołowinę, oraz wieprzowinę również pokroić w kostkę i dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ładnie się zarumieni, co jakiś czas mieszając.
  2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni. Kiełbasę dodać do garnka z mięsem.
  3. Zwiększyć ogień i zacząć dodawać stopniowo kapustę kiszoną. Dodać suszone grzyby oraz przyprawy. Następnie wlać wrzącą wodę, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Drugiego dnia bigos podgrzać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę,  co jakiś czas mieszają. Ponownie ostudzić i odstawić w chłodne miejsce
  5. Trzeciego dnia ponownie zagotować bigos. Śliwki wypłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, drobno pokroić.  Dodać do bigosu. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
  6. Podawać z ulubionym pieczywem, lub z ziemniakami.

Wegańska zupa wielowarzywna z soczewicą

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Do garnka wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać seler naciowy i marchewki pokrojone w kostkę, oraz drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
  2. Dodać przyprawy, fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory w puszce, soczewicę, oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 30 minut.
  3. Po tym czasie dodać jarmuż i gotować kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej bulionu.
  4. Podawać z porcją posiekanej natki pietruszki, oraz pieczywem.

Faszerowane cukinie

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na patelnię dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać mięso i smażyć, rozgniatając wołowinę widelcem. Kiedy mięso będzie podsmażone zalać winem i gotować do wyparowania alkoholu. Dodać pomidory w puszce, oraz przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, gotować 3 minuty, spróbować i w razie potrzeby doprawić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie przekroić na pół i łyżką wydrążyć pestki. Cukinie ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 15 minut, żeby cukinie nieco zmiękły. Cukinie nafaszerować mięsem, przykryć kawałkami mozarelli i zapiekać 15 minut.
  3. Cukinie wyjąć z piekarnika posypać serem Grana Padano i udekorować listkami bazylii.

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w ósemki. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wymieszać razem ziemniaki, cebulę i boczek i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wymieszać z bulionem i zalać ziemniaki. Wierzch posypać listkami tymianku.
  2. Piec ok 1-1,5 godziny, do momentu aż ziemniaki będą miękkie Na ostatnie 10 minut pieczenia na danie ułożyć kawałki sera gorgonzola i posypać serem Grana Padano.
  3. Podawać z porcją sałatki.

Dorsz z pomidorami koktajlowymi

  1. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie, smażąc po kilka minut z każdej strony. Usmażone kawałki ryby odłożyć na talerzyk.
  2. Czosnek pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelnię dodać oliwę z oliwek i rozgrzać. Na oliwie podsmażyć przez kilka minut plasterki czosnku, a następne dodać pomidorki. Smażyć na średnim ogniu kilka minut, po tym czasie dodać wino i gotować  żeby alkohol odparował, dodać ocet, sól, pieprz i cukier. Kiedy składniki sie połączą zdjąć z ognia i dodać masło. Na gotowy sos wyłożyć kawałki ryby i posypać posiekaną bazylią.

Gnocchi z pesto pietruszkowym

  1. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, odstawić do ostudzenia. Do blendera przełożyć listki natki pietruszki, skórkę z cytryny, orzeszki piniowe, starty ser, czosnek i sól. Rozdrabniać co jakiś czas zgarniając składniki ze ścianek blendera. Kiedy składniki będą już rozdrobnione zacząć dolewać oliwę, cały czas blendując. Dolewać oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pesto powinno być bardziej płynne. Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosolić.
  2. Gnocchi ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowane gnocchi wymieszać z pesto. Podawać z dodatkową porcją sera i orzeszków piniowych. Udekorować natką pietruszki.

Makaron z ricottą

  1. Piersi z kurczaka umyć, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i 1 łyżką oliwy. Grillować na patelni grillowej z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odstawić.
  2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odstawić 1 szklankę wody z gotującego się makaronu.
  3. W garnku którym gotował się makaron rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około minutę. Dodać ugotowany makaron, ricottę, wodę z makaronu, szpinak, ser Grana Padano, skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojonego w plasterki grillowanego kurczaka. Podawać z dodatkową porcją sera i plasterkami cytryny.

Pilaw z nerkowcami i ciecierzycą (wegański)

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nerkowce wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i dwoma szczyptami soli. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut, aż orzechy zrobią się złociste. Wyłożyć na talerz i odstawić.
  2. Podnieść temperaturę do 210 stopni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać a następnie porządnie wysuszyć. Wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i piec około 25 minut, aż ciecierzyca stanie się chrupiąca i złocista. Odłożyć.
  3. Wlać oliwę z oliwek na dużą patelnię z grubym dnem. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć około 30 sekund a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać  dwie szczypty soli i smażyć kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodać plasterki czosnku i smażyć około minuty.
  4. W międzyczasie wypłukać dokładnie ryż, a następnie dodać go do patelni i smażyć około 5 minut, często mieszając.
  5. Po tym czasie dodać bulion, wymieszać dokładnie, przykryć i gotować pod przykryciem około 12 minut, aż ryż wchłonie płyn. Zdjąć z ognia i dodać groszek. Wymieszać, ponownie przykryć i zostawić na 5-10 minut.
  6. Po tym czasie dodać orzechy nerkowca, żurawinę, plasterki dymki i wymieszać. Skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną kolendrą.

 

Sałatka z kukurydzy i czarnej fasoli (wegański)

  1. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać.
  2. Pomidorki i oliwki przekroić na pół. Paprykę, awokado i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Przygotować dressing. Czosnek obrać pokroić na plasterki, posypać solą i rozetrzeć nożem na pastę. W miseczce wymieszać razem oliwę, sok z limonki, miód, roztarty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. W dużej misce wymieszać razem wszystkie składniki sałatki z dressingiem.
  5. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.