Pieczeń ze schabu

  1. Schab oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oliwy, wcierając dokładnie przyprawy. Pomidory suszone drobno pokroić i przełożyć do miseczki.
  2. Dodać pokruszony ser owczy, drobno posiekane świeże zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodać odrobinę oliwy z pomidorów i dokładnie wymieszać.
  4. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  5. Na desce rozłożyć szynkę, tak aby plastry nachodziły na siebie.
  6. Położyć schab, posmarować go dokładnie farszem i zawinąć szynkę wokół schabu. Dokładnie docisnąć i przełożyć na blachę do pieczenia.
  7. Piec około 1,5h w temperaturze 170 stopni.
  8. Upieczone mięso odstawić do odpoczęcia, następnie pokroić w plastry.
  9. Podawać z pieczonymi warzywami i sałatą.

Biała kiełbasa w cieście francuskim

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 równych prostokątów. Każdy prostokąt posmarować musztardą francuską.
  2. Białe kiełbasy przekroić w poprzek na pół.
  3. Połówki kiełbasek zawinąć w kawałki ciasta, zlepiając brzegi.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Posypać sezamem, czarnuszką i kminkiem.
  6. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  7. Serwować gorące.

Quinoa z warzywami i jajkiem

  1. Na patelni podgrzać  oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka.
  2. Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem

Krem z pomidorów z soczewicą koralową i grzankami z pesto

  1. Do garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, mieszać, uważać, żeby nie przypalić.
  2. Z kostek bulionowych BIO przygotować 1 litr bulionu.
  3. Dodać przyprawy, chwilę podsmażać, następnie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę, znowu podsmażać, zalać bulionem, trochę ponad poziom soczewicy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, w razie potrzeby podlać bulionem.
  4. Kiedy soczewica wchłonie płyn i będzie miękka, dodać pomidory.
  5. Gotować pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dodać bulion.
  6. Zupę wyłączyć i zostawić na około pół godziny do przestudzenia.
  7. Następnie zblendować na krem razem z mascarpone. Gdyby krem był za gęsty, dodać bulion. Krem podawać z grzankami z pesto.

Pesto:

  1. Listki bazylii, czosnek, skórkę cytrynową, sok z cytryny, parmezan, podprażone na suchej patelni orzechy piniowe, sól i pierz umieścić w blenderze i rozdrobnić, dolewając stopniowo oliwę z oliwek.

Spaghetti alle Vongole

  1. Małże oczyścić i moczyć przez około godzinę w osolonej wodzie, a następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Otwarte małże popukać delikatnie, jeśli się nie zamkną należy je odrzucić.
  2. Ugotować makaron.
  3. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek z posiekaną cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy czosnek i cebula zaczną się rumienić, wrzucić małże i przykryć pokrywką. Po około 3 minutach zdjąć pokrywkę, wlać wino i dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory, dusić na średnim ogniu kolejne 3 minuty.
  4. Po tym czasie, za pomocą łyżki cedzakowej wyłowić wszystkie małże. Te które się nie otworzyły, trzeba wyrzucić. Pozostały sos, gotować chwilę w celu zredukowania. Zredukowany sos przyprawić solą i pieprzem.
  5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do sosu, wymieszać i zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i serwować.

Ratatouille

  1. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki przekroić na 4, czosnek pokroić w plasterki, a cebulę drobno posiekać.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej bakłażana oraz cebulę, przyprawić solą i pieprzem, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze około minuty. Odłożyć do miski.
  3. W tym samym garnku podsmażyć pieczarki z płatkami chilli, odłożyć do miski z bakłażanem.
  4. Następnie podsmażyć cukinię z papryką. Gdyby była taka potrzeba dolać oliwy. Gdy cukinia i papryka będą już zarumienione, dodać do nich podsmażony wcześniej bakłażan i pieczarki.
  5. Dodać pomidory i gałązki tymianku. Dobrze wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić około 15-20 minut.
  6. Po tym czasie zdjąć potrawę z ognia, usunąć tymianek, dodać posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Pizza z szynką i salami

  1. Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut .
  2. Pozostałą część mąki przesiać do miski i dodać sól oraz oliwę. Składniki mieszać za pomocą drewnianej łyżki i dolewać stopniowo pozostałą część wody. Połączone składniki przełożyć na stolnicę i wyrabiać rękoma przez około 10 minut, do uzyskania miękkiego  elastycznego ciasta.
  3. Gotowe ciasto przełożyć ponownie do miski, posmarować delikatnie oliwą, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do koncentratu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszać, dolewając stopniowo przegotowaną wodę, do uzyskania średnio gęstego sosu.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich kule, a następnie wygniatając ciasto uformować kształt pizzy.
  6. 2 blachy do pieczenia wysmarować niewielką ilością oliwy. Na każdej blasze ułożyć po dwa placki.
  7. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy. Położyć plastry mozzarelli, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki, salami, plasterki pomidorów oraz krążki cebuli. Posypać niewielką ilością tartej mozzarelli.
  8. Wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piec około 12 minut, do momentu aż brzegi pizzy, oraz spód ładnie się zarumienią.

Kleftiko – jagnięcina pieczona w pergaminie

  1. Część mięsa pokroić w około 5 cm kostkę. Kilka kawałków zostawić z kością. Odłożyć do dużej miski.
  2. Cebulę pokroić na 8 części, a papryki pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do przygotowanego wcześniej mięsa. Dodać oliwę, białe wino i sok z cytryny. Dodać musztardę, czosnek, posypać oregano, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Rękami wymieszać wszystkie składniki . Przykryć miskę folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Kiedy mięso jest już zamarynowane, dodać do niego pokrojony w kostkę (2cm) ser. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na 4 części.
  5. Na blasze do pieczenia ułożyć 4 kawałki papieru do pieczenia, tworząc gwiazdę. Na środek ułożyć ziemniaki i polać marynatą z jagnięciny. Na ziemniaki ułożyć mięso i warzywa. Przykryć plasterkami pomidora. Papier do pieczenia zgarnąć do środka, zawiązać jak sakiewkę.
  6. Blachę z tak przygotowaną jagnięciną przełożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika. Rozwiązać sakiewki i ponownie wstawić do piekarnika, by mięso i ziemniaki lekko się zarumieniły.

Szaszłyki z figami

  1. Figi pokroić na 4 kawałki.
  2. Szynkę pokroić wzdłuż na pół i owinąć nią kawałki fig.
  3. Ser pokroić w kostkę.
  4. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian figę w szynce i ser.
  5. Posypać skórką cytryny.
  6. Szaszłyki piec w temperaturze 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla przez około 15 minut.
  7. Serwować na rukoli w towarzystwie dressingu.

Taboulé

  1. Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem.
  2. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, aż cukinia delikatnie się zarumieni.
  3. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  4. Kolendrę posiekać drobno.
  5. Migdały  przyrumienić delikatnie na suchej patelni.
  6. Zetrzeć skórkę z cytryny
  7. Do miski przełożyć kuskus, cukinię, pomidory, kolendrę i skórkę z cytryny, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
  8. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, żeby smaki dobrze się połączyły.
  9. Wierzch sałatki udekorować płatkami migdałów.