Makaron z zielonym groszkiem, boczkiem i miętą

  1. Boczek pokroić na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki boczku i usmażyć na chrupiąco. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy.
  2. Z patelni odlać połowę tłuszczu ze smażenia boczku resztę zostawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek smażyć na tłuszczu z boczku na małym ogniu. Następnie zdjąć cebulę i czosnek z patelni i odłożyć do małej miseczki.
  3. Na patelnię wlać 2 szklanki bulionu warzywnego oraz mleko. Zagotować. Dodać suchy makaron i gotować na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż makaron będzie ugotowany i wchłonie większość płynu.
  4. Kiedy makaron będzie już ugotowany dodać mrożony groszek, po minucie dodać odłożoną cebulę z czosnkiem , sok i skórkę z cytryny, połowę usmażonego boczku, posiekaną miętę i wymieszać.
  5. Porcję makaronu wyłożyć na talerz. Posypać kawałkami boczku i odrobiną tartego sera.

Udka z kurczaka z gnocchi

  1. Udka przyprawić solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła.
  3. Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso skórą do dołu. Smażyć 5 minut, a następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut. Znowu obrócić mięso, na patelnię dodać plasterki cytryny i smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie obrócić mięso, tak żeby skóra była widoczna.
  4. Zalać 1/2 litra bulionu drobiowego, dodać kilka gałązek rozmarynu i gotować około 3 minuty.
  5. Po tym czasie dodać gnocchi i gotować kolejne 3-4 minuty.
  6. Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać pozostałą łyżkę masła i delikatnie wymieszać.
  7. Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia, układając kawałki mięsa skórą do góry i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, tak, żeby skórka stała się chrupiąca.
  8. Wyjąć z piekarnika. Posypać tartym serem i podawać.

Pieczone bataty po meksykańsku

  1. Bataty umyć i nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 50 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażyć do momentu aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  3. Kiedy słodkie ziemniaki są już upieczone, odstawić je na kilka minut do ostudzenia. Następnie przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć wgłębienia.
  4. Miąższ z  batatów dodać na patelnię z cebulą i papryką. Dodać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Wymieszać. Spróbować w razie potrzeby przyprawić do smaku.
  5. Wydrążone bataty posmarować oliwą z oliwek. Napełnić farszem i posypać serem.
  6. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut.
  7. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około minuty, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć kilka minut na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory w puszce i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstego sosu.

 

Guacamole:

  1. Awokado obrać, miąższ wyjąć do miski, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, sok z limonki i sól. Rozgnieść za pomocą widelca. Do czasu podania przykryć pestkami  z awokado, żeby sos nie sczerniał.
  2. Upieczone bataty posypać listkami kolendry, szczypiorkiem i płatkami chilli. Podawać z sosem pomidorowym, guacamole i sokiem z limonki.

Zupa z białej fasoli z pomidorami

  1. W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Cebulę i seler pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Cebulę i seler podsmażyć na średnim ogniu, przez około 10 minut.
  2. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  3. Z kostek bulionowych przygotować bulion.
  4. Dodać do garnka, razem z pozostałymi składnikami.
  5. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
  6. Porcje zupy podawać z posiekaną natką pietruszki.

Wołowina w czerwonym winie z kuleczkami ziemniaczanymi

  1. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż z każdej strony zrobi się brązowa. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 15 minut.
  2. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
  3. W międzyczasie obrać marchewki i pietruszkę. Pokroić na plasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Następnie warzywa przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.
  4. Kuleczki ziemniaczane przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z wołowiną.

Polędwiczki z suszoną śliwką i camembertem

  1. Polędwiczkę obkroić z białej otoczki i włókien, pokroić w poprzek plastry około 1,5 cm. Roztłuc tłuczkiem na cienkie filety. Oprószyć odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem camemberta.
  3. Przygotować sałatkę mieszając w salaterce roszponkę, mandarynkę i pokrojone winogrona. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Na każdym filecie położyć po 2 śliwki z nadzienia oraz kawałek sera camembert, zwinąć w roladkę, a następnie owinąć w plasterek szynki.
  5. Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
  6. Roladki wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Łosoś w sosie z musztardy dijon

  1. Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze filety. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W miseczce wymieszać razem musztardę, oliwę, czosnek, sok c cytryny, posiekany tymianek, sól i pieprz.
  3. Powstałym sosem posmarować filety, a następnie przykryć plasterkami cytryny.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni około 8-12 minut, w zależności od preferencji.

Francuska zupa cebulowa

Sposób przygotowania:

  • Ściąć górę z główek czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, oprószyć solą, piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, oraz masło. Dorzucić cebulę i podsmażać, do momentu aż cebula zacznie się karmelizować (około 15 minut). Zmniejszyć ogień i smażyć dalej na małym ogniu, około godziny, aż cebula nabierze ciemnego, głębokiego koloru.
  • Po tym czasie zalać winem i gotować do czasu, aż większość płynu wyparuje.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wycisnąć upieczony czosnek, dodać liście laurowe i gałązki tymianku.
  • Z kostek bulionowych przygotować bulion, wlać do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 45 minut.
  • Po tym czasie przyprawić według smaku solą i pieprzem.
  • Porcję zupy przelać do naczyń żaroodpornych, na to ułożyć kawałki bagietki, posypać tartym serem  oraz kawałkami mozzarelli, zapiekać w piekarniku z funkcją grilla około 3-4 minut.
  • Udekorować świeżym tymiankiem.

Bezglutenowa pizza z hummusem, pesto i serem feta

  • Ciasto uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Za pomocą widelca zrobić dziurki na całości ciasta oprócz brzegów.
  • Piec w temperaturze 220 stopni przez 8-10 minut.
  • Upieczone ciasto ostudzić.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć dopóki szpinak nie zwiędnie i nie straci objętości.
  • Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
  • Ostudzone ciasto posmarować hummusem, polać pesto, nałożyć szpinak, kawałki pomidorów świeżych i suszonych, pokruszoną fetę, orzeszki piniowe, posypać płatkami chilli.

Pieczona pierś z indyka w glazurze miodowo musztardowej

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku podgrzać razem miód, ocet, musztardę, sól i sok z cytryny, do połączenia się składników. Pierś z indyka przełożyć do woreczka do pieczenia i wlać marynatę. Zostawić na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierwsze 30 minut piec mięso w worku do pieczenia, po tym czasie przeciąć worek i piec 20 minut, polewając mięso co jakiś czas powstałym w pieczeniu sosem.
  3. Po upieczeniu odstawić mięso na 5 minut do odpoczęcia, po tym czasie kroić w plastry.