Zupa z brokułami i cheddarem

  1. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać około minuty. Następnie dodać pokrojone marchewki i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około minuty. Dodać mąkę i smażyć kolejną minutę.
  2. Dodać bulion i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie dodać mleko i musztardę. Gotować kilka minut. Dodać kawałki brokułu i gotować aż warzywa będą pół miękkie. Cheddar drobno pokroić, Część zostawić do dekoracji resztę dodać do zupy. Gotować jeszcze dwie minuty, aż ser się rozpuści.
  3. Zupę serwować z dodatkową porcją cheddara, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i odrobiną płatków chilli.

Grillowany łosoś z warzywami, kaszą jaglaną i sosem tzatziki

  1.  Sos tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce, zasypać solą (około 1/2 łyżeczki) i odstawić na 10-15 minut, aż ogórki puszczą wodę. Po tym czasie ogórki odcisnąć z wody. Dodać jogurt, posiekane zioła i przyprawy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem w jednej szklance wody, do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie kaszę przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą.
  3. Filety z łososia umyć i osuszyć. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  4. Rozgrzać patelnię grillową. Łososia grillować najpierw od strony skóry przez kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca. A następnie obrócić na drugą stronę i grillować aż ryba będzie upieczona, ale wciąż soczysta.
  5. Bakłażana pokroić w plasterki, oprószyć solą, polać delikatnie oliwą i grillować z obu stron. Pomidora przekroić na pół, oprószyć solą, skropić oliwą i również grillować.
  6. W misce ułożyć rukolę, kaszę jaglaną, grillowaną rybę oraz grillowane warzywa, rzodkiewki i ogórki. Polać sosem tzatziki.

Pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami

  1. Kurczaka umyć, osuszyć a następnie natrzeć dokładnie przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem, solą.
  2. Kaszę jęczmienną ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę przez kilka minut a następnie dodać pieczarki. Smażyć do zarumienienia i odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy, jajko i dokładnie wymieszać.
  4. Kurczaka nafaszerować. Zamknąć kurczaka za pomocą wykałaczek. Nóżki skrzyżować i związać. Odstawić kurczaka na dwie godziny.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ponacinać. Za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie ziemniaki oliwą w rozcięciach. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi.
  6. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry. Dookoła kurczaka ułożyć ziemniaki, oraz kawałki cebuli. Przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, podlać piwem i piec kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć folię, kurczaka podlać sosem piwnym, dołożyć pomidorki koktajlowe, plasterki cytryny i piec kolejne 30 minut bez przykrycia.

 

 

 

Ciasto z kurczakiem

  1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać paprykę i pieczarki. Smażyć aż warzywa nabiorą ładnego koloru, a płyn odparuje. Kilka pieczarek odłożyć do dekoracji.
  2. Bułki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i zalać nim kajzerki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z mlekiem i dodać do kajzerek. Dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, pieczarki i paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę, starty ser, posiekaną drobno natkę pietruszki, oraz przyprawy.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na puszysta pianę. Pianę dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch udekorować plasterkami pieczarek. Przykryć folią i piec w temperaturze 180stopni przez około 1 godzinę.

Cassoulet z kaczki z pomarańczami

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Mięso przyprawić obficie solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię ułożyć piersi kaczki skórą do dołu. Jeśli mamy mniejszą patelnię mięso można smażyć partiami. Smażyć około 10 minut z jednej strony, aż skóra się zarumieni i około 5 minut z drugiej.
  3. Obsmażone mięso odłożyć na talerz. Zlać tłuszcz z patelni.
  4. Na patelnię dorzucić drobno pokrojony boczek, a po chwili dodać plastry szalotki. Chwilę smażyć, a następnie dodać obrany i pokrojony w plastry imbir, oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
  5. Po kilku minutach na patelnię dodać marchewki, oraz plasterki selera naciowego. Gotować około 2 minut a następnie dodać bulion drobiowy oraz sos sojowy i zagotować.
  6. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
  7. Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i dodać do warzyw. Pomarańcze wyfiletować i również dodać do warzyw. Fasolę wypłukać z zalewy i dodać do warzyw, delikatnie wymieszać.
  8. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć mięso, przykryć i piec przez 2 godziny.
  9. Do dania można podać tuczone ziemniaki, ryż, lub kaszę.

Bigos staropolski

  1. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie się zarumieni. Wołowinę, oraz wieprzowinę również pokroić w kostkę i dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ładnie się zarumieni, co jakiś czas mieszając.
  2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni. Kiełbasę dodać do garnka z mięsem.
  3. Zwiększyć ogień i zacząć dodawać stopniowo kapustę kiszoną. Dodać suszone grzyby oraz przyprawy. Następnie wlać wrzącą wodę, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Drugiego dnia bigos podgrzać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę,  co jakiś czas mieszają. Ponownie ostudzić i odstawić w chłodne miejsce
  5. Trzeciego dnia ponownie zagotować bigos. Śliwki wypłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, drobno pokroić.  Dodać do bigosu. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
  6. Podawać z ulubionym pieczywem, lub z ziemniakami.

Wegańska zupa wielowarzywna z soczewicą

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Do garnka wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać seler naciowy i marchewki pokrojone w kostkę, oraz drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
  2. Dodać przyprawy, fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory w puszce, soczewicę, oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 30 minut.
  3. Po tym czasie dodać jarmuż i gotować kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej bulionu.
  4. Podawać z porcją posiekanej natki pietruszki, oraz pieczywem.

Faszerowane cukinie

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na patelnię dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać mięso i smażyć, rozgniatając wołowinę widelcem. Kiedy mięso będzie podsmażone zalać winem i gotować do wyparowania alkoholu. Dodać pomidory w puszce, oraz przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, gotować 3 minuty, spróbować i w razie potrzeby doprawić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie przekroić na pół i łyżką wydrążyć pestki. Cukinie ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 15 minut, żeby cukinie nieco zmiękły. Cukinie nafaszerować mięsem, przykryć kawałkami mozarelli i zapiekać 15 minut.
  3. Cukinie wyjąć z piekarnika posypać serem Grana Padano i udekorować listkami bazylii.

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w ósemki. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wymieszać razem ziemniaki, cebulę i boczek i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wymieszać z bulionem i zalać ziemniaki. Wierzch posypać listkami tymianku.
  2. Piec ok 1-1,5 godziny, do momentu aż ziemniaki będą miękkie Na ostatnie 10 minut pieczenia na danie ułożyć kawałki sera gorgonzola i posypać serem Grana Padano.
  3. Podawać z porcją sałatki.

Dorsz z pomidorami koktajlowymi

  1. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie, smażąc po kilka minut z każdej strony. Usmażone kawałki ryby odłożyć na talerzyk.
  2. Czosnek pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelnię dodać oliwę z oliwek i rozgrzać. Na oliwie podsmażyć przez kilka minut plasterki czosnku, a następne dodać pomidorki. Smażyć na średnim ogniu kilka minut, po tym czasie dodać wino i gotować  żeby alkohol odparował, dodać ocet, sól, pieprz i cukier. Kiedy składniki sie połączą zdjąć z ognia i dodać masło. Na gotowy sos wyłożyć kawałki ryby i posypać posiekaną bazylią.