Polędwiczki z suszoną śliwką i camembertem

  1. Polędwiczkę obkroić z białej otoczki i włókien, pokroić w poprzek plastry około 1,5 cm. Roztłuc tłuczkiem na cienkie filety. Oprószyć odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem camemberta.
  3. Przygotować sałatkę mieszając w salaterce roszponkę, mandarynkę i pokrojone winogrona. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Na każdym filecie położyć po 2 śliwki z nadzienia oraz kawałek sera camembert, zwinąć w roladkę, a następnie owinąć w plasterek szynki.
  5. Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
  6. Roladki wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Łosoś w sosie z musztardy dijon

  1. Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze filety. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W miseczce wymieszać razem musztardę, oliwę, czosnek, sok c cytryny, posiekany tymianek, sól i pieprz.
  3. Powstałym sosem posmarować filety, a następnie przykryć plasterkami cytryny.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni około 8-12 minut, w zależności od preferencji.

Francuska zupa cebulowa

Sposób przygotowania:

  • Ściąć górę z główek czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, oprószyć solą, piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
  • Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, oraz masło. Dorzucić cebulę i podsmażać, do momentu aż cebula zacznie się karmelizować (około 15 minut). Zmniejszyć ogień i smażyć dalej na małym ogniu, około godziny, aż cebula nabierze ciemnego, głębokiego koloru.
  • Po tym czasie zalać winem i gotować do czasu, aż większość płynu wyparuje.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wycisnąć upieczony czosnek, dodać liście laurowe i gałązki tymianku.
  • Z kostek bulionowych przygotować bulion, wlać do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 45 minut.
  • Po tym czasie przyprawić według smaku solą i pieprzem.
  • Porcję zupy przelać do naczyń żaroodpornych, na to ułożyć kawałki bagietki, posypać tartym serem  oraz kawałkami mozzarelli, zapiekać w piekarniku z funkcją grilla około 3-4 minut.
  • Udekorować świeżym tymiankiem.

Bezglutenowa pizza z hummusem, pesto i serem feta

  • Ciasto uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Za pomocą widelca zrobić dziurki na całości ciasta oprócz brzegów.
  • Piec w temperaturze 220 stopni przez 8-10 minut.
  • Upieczone ciasto ostudzić.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć dopóki szpinak nie zwiędnie i nie straci objętości.
  • Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
  • Ostudzone ciasto posmarować hummusem, polać pesto, nałożyć szpinak, kawałki pomidorów świeżych i suszonych, pokruszoną fetę, orzeszki piniowe, posypać płatkami chilli.

Pieczona pierś z indyka w glazurze miodowo musztardowej

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku podgrzać razem miód, ocet, musztardę, sól i sok z cytryny, do połączenia się składników. Pierś z indyka przełożyć do woreczka do pieczenia i wlać marynatę. Zostawić na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierwsze 30 minut piec mięso w worku do pieczenia, po tym czasie przeciąć worek i piec 20 minut, polewając mięso co jakiś czas powstałym w pieczeniu sosem.
  3. Po upieczeniu odstawić mięso na 5 minut do odpoczęcia, po tym czasie kroić w plastry.

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami

  1. Pierś indyczą naciąć wzdłuż trzykrotnie tak, aby powstał płat mięsa równej grubości. Ułożyć między dwa arkusze folii przezroczystej i lekko rozbić tłuczkiem i lekko osolić.
  2. Osączone z zalewy suszone pomidory oraz czosnek z chili posiekać i wymieszać z tartym serem Parmigiano Reggiano, oliwą i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Przygotowaną pastę rozsmarować na płacie mięsa i zwinąć roladę. Związać ściśle grubą nicią lub spiąć wykałaczkami.
  4. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rolady obłożyć boczkiem. Piec godzinę i 30 minut.
  5. Podawać z pieczonymi ziemniakami

Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem pleśniowym

 

  1. Łososia umyć, osuszyć  i przekroić na 2 części. Przyprawić sosem sojowym i delikatnie natrzeć oliwą.
  2. Grillować na patelni grillowej zaczynając od strony skóry. Po kilku minutach, kiedy skórka ładnie się zarumieni przewrócić łososia na drugą stronę i grillować jeszcze przez chwilę.
  3. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną oliwę. Smażyć do zarumienienia czosnku, uważać żeby go nie przypalić. Dodać liście szpinaku i smażyć przez kilka minut. Szpinak zwiędnie i znacznie zmniejszy swoją objętość.  Następnie dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki i podsmażać jeszcze chwilę do rozpuszczenia się sera.
  4. Na talerzu ułóż szpinak, a na nim kawałki łososia. Udekoruj plasterkami cytryny.

Roladki schabowe z pastą z suszonych pomidorów

  1. Schab umyć, osuszyć pokroić na 4 plastry i cienko rozbić. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą i pieprzem. Każdy płat mięsa posmarować pastą z suszonych pomidorów i położyć kawałek sera feta.
  2. Zawinąć roladki. Każdą roladkę owinąć w szynkę parmeńską.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym Posmarować oliwą z oliwek.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.

Pieczeń ze schabu

  1. Schab oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oliwy, wcierając dokładnie przyprawy. Pomidory suszone drobno pokroić i przełożyć do miseczki.
  2. Dodać pokruszony ser owczy, drobno posiekane świeże zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodać odrobinę oliwy z pomidorów i dokładnie wymieszać.
  4. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  5. Na desce rozłożyć szynkę, tak aby plastry nachodziły na siebie.
  6. Położyć schab, posmarować go dokładnie farszem i zawinąć szynkę wokół schabu. Dokładnie docisnąć i przełożyć na blachę do pieczenia.
  7. Piec około 1,5h w temperaturze 170 stopni.
  8. Upieczone mięso odstawić do odpoczęcia, następnie pokroić w plastry.
  9. Podawać z pieczonymi warzywami i sałatą.

Quinoa z warzywami i jajkiem

  1. Na patelni podgrzać  oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka.
  2. Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem