Chłodnik z ogórka

  1. Ogórki obrać, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera.
  2. Dodać awokado, czosnek, szalotki, skórkę z limonki, świeżą kolendrę. Zacząć rozdrabniać.
  3. Kiedy składniki będą już rozdrobnione, dodać jogurt, sok z limonki, ocet jabłkowy i oliwę. Rozdrobnić na gładki krem.
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Chłodnik schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie, porcje przełożyć do misek, udekorować plasterkami ogórka, jogurtem, oliwą i listkami kolendry.

Filety z kurczaka w sosie pomidorowym

  1. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i podsmażać około 1 minuty, dodać pomidory w puszcze i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos.
  2. Filety przekroić wzdłuż, tworząc cienkie płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Jajko wymieszać z mąką. Bułkę tartą wymieszać z serem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi.
  3. Filety maczać najpierw w jajku z mąką, następnie w bułce tartej z dodatkami. Filety usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone filety odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa przykryć mozzarellą i tartym serem Grana Padano. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około2-3 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać.
  4. Podawać z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i makaronem.

Pizza z batata

  1. Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut.
  2. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia.
  3. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej.  Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć batatowy spód od pizzy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
  5. Upieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Sos przykryć mozzarellą. Na wierzchu ułożyć dodatki: pomidory, czarne oliwki, kawałki cukinii i papryki.
  6. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w tej samej temperaturze.
  7. Upieczoną pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii.

Papryka faszerowana ryżem i wołowiną

  1. Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na chwilę do przestudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  4. Do mięsa wmieszać surowy ryż, posiekane daktyle, orzeszki pini, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Skropić oliwą  i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nałożyć do papryk i przykryć. Ułożyć na formie do pieczenia. Piec około 70 minut.

Makaron z pesto, szparagami i kurczakiem

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Szparagi pozbawić zdrewniałych łodyg i ugotować, tak żeby nadal były chrupiące i jędrne.
  3. Kurczaka przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Kurczaka grillować na patelni grillowej. 4-6 minut z jednej strony i tyle samo czasu z drugiej strony. Odstawić na kilka minut. Następnie pokroić w plasterki.
  4. Do miski przełożyć ugotowany makaron, kawałki szparagów, kurczaka, dodać pesto, sok z cytryny i ser. Wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
  5. Porcje makaronu wyłożyć na talerze, udekorować pomidorkami, prażonymi orzechami pini, serem grano padano i listkami bazylii.

Sałatka z łososiem, boczkiem, jajkami i serem gorgonzola

  1. Łososia oddzielić od skóry.
  2. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni.
  3. Jajka ugotować na półtwardo.
  4. Wymieszać wszystkie składniki dressingu razem i przyprawić.
  5. Awokado pokroić w plasterki i skropić cytryną.
  6. Pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.
  7. Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, oraz wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Skropić dressingiem i podawać.

Zupa meksykańska

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodać mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć rozgniatając mięso na patelni. Kiedy mięso i cebula będą usmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
  2. Dodać pomidory w puszce, bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
  3. Po tym czasie dodać kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy i gotować tylko chwilę, żeby dodane składniki się podgrzały.
  4. Zdjąć z ognia, doprawić sokiem z limonki.
  5. Podawać z serem cheddar, drobno pokrojoną czerwoną cebulą, awokado, chilli, kleksem śmietany, oraz listkami świeżej kolendry.

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać plasterki czosnku i smażyć około 1 minuty, dodać pomidory i przyprawy. Gotować pod przykryciem około 10 minut, aż sos stanie się gęsty i bardziej jednolity.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu pomidorowego i dodać śmietankę. wymieszać.
  3. Gnocchi przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
  4. Gnocchi wyłożyć na sos pomidorowy, na to ułożyć pomidorki koktajlowe. Polać pozostałym sosem pomidorowym.  Na wierzchu ułożyć plastry mozarelli.
  5. Piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Udekorować listkami bazylii. Podawać z ulubionymi warzywami.

 

 

 

Tarta z jajkami

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
  3. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.  Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
  5. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.

Kurczak glazurowany

  1. Dzień wcześniej zamarynować kurczaka. Wszystkie składniki marynaty przełożyć do rondla i zagotować . Zdjąć z ognia i ostudzić. W przygotowanej marynacie, marynować kurczaka przez całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odstawić na później. Kurczaka piec około 25 minut, podlewając pozostałą marynatą kilka razy podczas pieczenia.
  3. Po tym czasie wyjąć danie z piekarnika. Kurczaka wyłożyć na deskę i odstawić do odpoczęcia na 10 minut. Po tym czasie można przystąpić do krojenia mięsa.
  4. Marynatę która została z pieczenia mięsa zlać do rondelka i gotować do zredukowania sosu.

Sezamowy ryż:

  1. Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić posiekaną dymkę, cukier, sezam i chwilę podsmażać. Dodać ocet ryżowy i odparować. Dodać ryż i smażyć około 3 minut. na koniec przyprawić solą i olejem sezamowym.

Sałatka orientalna:

  1. Sos sojowy, ocet ryżowy i cukier, gotować na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  2. Ogórka przekroić na pół, wybrać pestki i pokroić w bardzo cienkie paski. Marchewkę pokroić w zapałki. Cebulę pokroić w bardzo drobne plasterki.
  3. Do miski przełożyć ogórki, marchewkę i cebulę, zalać marynatą, dodać olej sezamowy i sezam. Wymieszać, i odstawić Przed podaniem sałatkę udekorować kiełkami rzodkiewki.
  4. Plasterki kurczaka podawać z sosem, ryżem sezamowym i orientalną sałatką.