Składniki

  • 900 g dojrzałych pomidorów
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina RUSTICA
  • 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 gruby kawałek chleba (bez skórki)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli RUSTICA
  Do dekoracji:
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórki,
  • Bazylia

Sposób przygotowania

  1. Pomidory pokroić na mniejsze części, pozbawić pestek. Ogórka obrać, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Paprykę, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać.
  2. Do blendera przełożyć pomidory, ogórka, paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić. Dodać ocet, oliwę i przyprawy, ponownie zblendować. Do blendera przełożyć chleb bez skórki, pozostawić na 10 minut do namoczenia i ponownie zblendować. W razie potrzeby doprawić.
  3. Schłodzić przez minimum 4 godziny. Podawać z kawałkami pomidorków koktajlowych, drobno pokrojonym ogórkiem i listkami bazylii.