Składniki

  • 40 g masła LES CROISES
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g buraczków BIO VILLAGE
  • 1 marchewka
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 jabłko
  • około 1, 5 litra bulionu warzywnego
  • ocet jabłkowy RUSTICA
  • cukier trzcinowy TEVA
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera koziego LES CROISES
  • świeży koperek
  • liście botwinki

Sposób przygotowania

  1. W garnku z grubym dnem podgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut do zarumienienia. Dodać rozdrobniony czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać obraną marchewkę i jabłko, oraz  seler naciowy pokrojone w kostkę i smażyć około 2 minut. Do warzyw dodać obrane i pokrojone w kostkę buraczki i znowu smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, żeby warzywa nie przywarły do dna garnka.
  2. Kiedy warzywa ładnie się przyrumienią zalać je bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny, aż buraczki będą miękkie.
  3. Zupę rozdrobnić za pomocą malaksera, lub ręcznego blendera. Gdyby była za gęsta dodać jeszcze bulionu. Doprawić octem jabłkowym, cukrem, solą i pieprzem.
  4. Podawać z posiekanym koperkiem, plasterkami koziego sera i liśćmi botwinki.