Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1/4 szklanki tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz ziołowy RUSTICA
  Do podania:
  • świeża kolendra
  • orzeszki piniowe TABLIER BLANC
  • oliwa z oliwek RUSTICA

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 20 minut,.
  2. Upieczony kalafior przełożyć do blendera, Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić. Przełożyć do miseczki, udekorować uprażonymi orzeszkami piniowymi i listkami świeżej kolendry. Skropić oliwą.
  3. Podawać z pieczywem, lub chrupiącymi warzywami .