Składniki

  • 1 łyżka masła LES CROISES
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
  • 200 g sera cheddar LES CROISES
  • 1 duży brokuł
  • sól
  • pieprz
  Dodatkowo:
  • Płatki chilli
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać około minuty. Następnie dodać pokrojone marchewki i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około minuty. Dodać mąkę i smażyć kolejną minutę.
  2. Dodać bulion i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie dodać mleko i musztardę. Gotować kilka minut. Dodać kawałki brokułu i gotować aż warzywa będą pół miękkie. Cheddar drobno pokroić, Część zostawić do dekoracji resztę dodać do zupy. Gotować jeszcze dwie minuty, aż ser się rozpuści.
  3. Zupę serwować z dodatkową porcją cheddara, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i odrobiną płatków chilli.