Ravioli z oliwkami

  1. Czosnek drobno posiekać.
  2. Szynkę pokroić w cienkie plasterki.
  3. Oliwki odcedzić z zalewy (ewentualnie pozbyć się pestek).
  4. Pietruszkę umyć i posiekać. Ravioli ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  5. W tym czasie, rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wrzucić szynkę, smażyć 3 minuty, aż będzie chrupiąca.
  6. Dodać czosnek, smażyć ok. 30 sekund, dolać śmietankę, wrzucić oliwki, smażyć jeszcze chwilę.
  7. Ravioli odcedzić, wymieszać z zawartością patelni.
  8. Ułożyć na talerzach, posypać pietruszką i serem grana padano.

Zupa z soczewicy z hiszpańskim chorizo

  1. Do garnka wlać oliwę, rozgrzać i zeszklić na niej posiekaną cebulę, czosnek.
  2. Dodać 100 g kiełbasy chorizo i wszystko lekko podsmażyć.
  3. Dodać soczewicę, pomidory z puszki oraz paprykę mieloną ostrą – dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i zalać gorącym bulionem.
  4. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę posypaną pozostałą kiełbasą chorizo.

Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i szpinakiem

  1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
  2. Z białej kiełbasy zdjąć skórkę i mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbasa podsmaży się, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojone na kawałki pomidory z puszki, oregano i bazylię. Doprawić solą i pieprzem i całość dusić na małym ogniu bez przykrycia 10 minut.
  3. Umyte liście szpinaku posiekać i dodać do reszty składników na patelni – jeszcze przez chwilę dusić, po czym przełożyć do dużej miski i wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem.
  4. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać śmietanką i posypać pokrojoną na kawałki mozzarellą oraz tartym Parmigiano Reggiano.
  5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25 minut, aż zapiekanka lekko się zarumieni. Podawać na gorąco.

 

Tarta z porem i gorgonzolą

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    Płatem kruchego ciasta wyłożyć nasmarowany masłem spód formy na tartę o średnicy ok.23 cm i dokładnie docisnąć do dna i boków. Nakłute widelcem ciasto piec około 15 minut, aż będzie złociste. Wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie tarty. Białą część pora posiekać i dusić na rozgrzanym na patelni maśle, aż będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować miód i ułożyć na nim pory oraz pokruszony ser Gorgonzola. Śmietankę wymieszać z rozkłóconymi jajkami i wylać na tartę. Piec ok. 25 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna zetnie się. Przed podaniem posypać ulubionymi ziołami.

 

Curry z kurczaka z mango i ryżem

  1. Mięso oczyścić ze skóry i błon i pokroić w kostkę. Lekko osolić.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażyć.
  3. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć mieszając 2-3 minuty.
  4. Dodać imbir oraz przyprawy – curry, kmin rzymski i paprykę mieloną ostrą.
  5. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat, dodać mięso kurczaka i smażyć mieszając kolejne 3 minuty.
  6. Dodać mango oraz mleczko kokosowe.
  7. Przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż mięso będzie ugotowane.
  8. W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
  9. Podawać gorący z gotowym curry z kurczaka.

Zupa tortellini z białą kiełbasą

  1. W surowych kiełbasach ponacinać jelita, wyjąć z nich mięso, przełożyć do miski i uformować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego.
  2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Kostki bulionowe rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody.
  3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na niewielkim ogniu zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki – lekko podsmażyć (ok. 3 min.). Zalać bulionem, zagotować. Wrzucić mięsne kulki i gotować je na małym ogniu ok. 15 min. aż wypłyną na wierzch i nie będą surowe w środku.
  4. W międzyczasie w drugim garnku zagotować osoloną wodę i ugotować tortellini (al dente) wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić z wody.
  5. Kwaśną śmietanę przełożyć do kubeczka, wymieszać z 3-4 łyżkami gorącego bulionu z zupy, a następnie przelać powoli śmietanę do garnka z zupą, energicznie mieszając. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać natkę pietruszki i ugotowane tortellini.
  6. Podawać od razu z dodatkiem tartego parmezanu (posypujemy zupę dopiero na talerzu).

Zapiekanka z chorizo

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  2. Zdjąć osłonkę z chorizo i pokroić w kostkę.
  3. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Seler naciowy umyć, pokroić w cienkie plasterki. Fenkuł umyć, przekroić na pół, wykroić głąb, którzy wyrzucamy. Pozostałą część pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  4. Jajko wymieszać z posiekaną natką.
  5. Chałkę pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować 2 łyżkami masła.
  7. Patelnię ustawić na średnim ogniu, wrzucić chorizo i smażyć ok. 3 minut.
  8. Zdjąć z patelni kiełbasę, a na pozostały tłuszcz wrzucić cebulę, jabłko, seler naciowy i fenkuł. Smażyć mieszając 6 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z ognia.
  9. Na patelnię wrzucić chałkę, dodać jajko z natką, wywar wieprzowy i żurawinę. Wymieszać.
  10. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  11. Masło posiekać w kostkę i posypać nim wierzch zapiekanki.
  12. Naczynie wstawić do piekarnika i piec 30 minut – do zezłocenia.
  13. Przed podaniem zapiekankę oprószyć serem grana padano.

Pilaf z jagnięciną, dynią i morelami

  1. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć miąższ na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Morele pokroić w paseczki.
  3. Ryż basmati przesypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do ocieknięcia.
  4. Kostkę bulionową rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku.
  5. Jogurt przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim mielone mięso (aż całkowicie się zetnie ok. 3-4 min.). W trakcie smażenia dodać kumin i utarte ziarna kolendry, a pod koniec smażenia wmieszać łyżkę miodu.
  7. Przełożyć mięso do miski i odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju – wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić (ok. 2 min.), po czym dodać czosnek, a po chwili ryż i krótko przesmażyć.
  8. Zalać 1 szkl. (250 ml) bulionu, przykryć pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu ok. 5 min.
  9. Wmieszać rodzynki i pokrojone morele, i dalej gotować, aż do momentu, gdy ryż stanie się miękki, a płyn całkowicie zostanie wchłonięty (ok. 5 min.). W razie potrzeby podlewać pozostałym bulionem. Na koniec (ok. 2 min. przed końcem) dodać startą dynię. Wcisnąć sok z ½ limonki, oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać natkę pietruszki.
  10. Podawać ciepłe z dodatkiem jogurtu.

 

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Przygotować jedno większe, lub dwa małe naczynia żaroodporne.
  2. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry lub porwać na kawałki.
  3. Przełożyć do miski pulpę pomidorową, dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, drobno utarte ząbki czosnku, suszoną bazylię i chili, oraz sól i pieprz – całość wymieszać.
  4. Gnocchi ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić z wody.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, rozłożyć ugotowane gnocchi, oraz świeże listki bazylii, a następnie rozlać pozostały sos. Delikatnie wymieszać. Na wierzchu rozłożyć plasterki mozzarelli.
  6. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min., aż ser się rozpuści i delikatnie nabierze koloru.
  7. Podawać gorące.

Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej z groszkiem w sosie pesto

  1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna i kostki, każdą pierś przekroić w połowie na 2 części, grubszą część dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Lekko oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona) i pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej.
  2. Groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą. Wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty, licząc od zagotowania się wody, do miękkości. Odcedzić.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka w szynce. Smażyć przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać.
  4. Dodać groszek i po zagotowaniu odstawić z ognia. Posypać listkami bazylii i podawać na ugotowanym makaronie lub z młodymi ziemniakami.
  5. Można podawać z makaronem (szerokie wstążki) lub młodymi ziemniakami.