Curry z kurczaka

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać. Oliwę z oliwek rozgrzać na dużej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć około 30 sekund i dodać mieszankę przypraw. Smażyć kolejne 30 sekund.
  2. Dodać bulion z kurczaka i pomidory w puszce. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Po tym czasie, zdjąć sos z ognia i rozdrobnić  za pomocą ręcznego blendera.
  3. Sos ponownie zagotować Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut, aż kurczak się ugotuje.
  5. Zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe. Gdyby sos był za gęsty dodać więcej bulionu.  Podawać z listkami świeżej kolendry i ryżem basmati.

Fritatta

  1. Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni. Na patelni zostawić około 1 łyżkę tłuszczu. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
  2. W dużej misce wymieszać razem jajka ze śmietanką. Dodać boczek, szpinak, tarty ser, pomidorki przekrojone na pół, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i podawać.

Zupa z klopsikami

  1. Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Następnie wypłukać fasolę i gotować do miękkości (około godziny )
  2. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać razem i uformować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.  Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut.
  3. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać kilka minut następnie dodać pokrojone w kostkę marchewkę i seler naciowy. Smażyć kilka minut, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć pół minuty. Dodać bulion, pomidory w puszce, ugotowaną fasolę i przyprawy. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.
  4. Po tym czasie dodać szpinak i upieczone klopsiki, gotować jeszcze kilka minut.
  5. Podawać z serem Grana padano i natką pietruszki.

Zupa z brokułami i cheddarem

  1. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać około minuty. Następnie dodać pokrojone marchewki i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około minuty. Dodać mąkę i smażyć kolejną minutę.
  2. Dodać bulion i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie dodać mleko i musztardę. Gotować kilka minut. Dodać kawałki brokułu i gotować aż warzywa będą pół miękkie. Cheddar drobno pokroić, Część zostawić do dekoracji resztę dodać do zupy. Gotować jeszcze dwie minuty, aż ser się rozpuści.
  3. Zupę serwować z dodatkową porcją cheddara, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i odrobiną płatków chilli.

Kotleciki rybne

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ugnieść.
  2. Dorsza oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. 1 cebulę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na dnie garnka. Dodać liść laurowy i filety z dorsza. Zalać wodą, tak, żeby tylko przykryła rybę. Przykryć pokrywką. Zagotować , zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż ryba będzie miękka. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć ugotowane filety ryby na talerz. Zostawić do przestudzenia, a następnie rozdrobnić w dłoniach.
  3. W dużej misce ubić jajka. Dodać pieprz, sól, skórkę i sok z cytryny, musztardę, kapary, posiekaną natkę, kolendrę i szczypiorek. Cebulę posiekać drobno i dodać do składników. Wymieszać. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kawałki ryby, oraz bułkę tartą i dokładnie  wymieszać wszystkie składniki.
  4. Masę podzielić na 10 równych części a następnie uformować kotlety. Kotleciki rybne odłożyć do lodówki na około godzinę (lub dłużej) żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  5. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kotleciki rybne i z wierzchu posmarować je grubą warstwą oliwy z oliwek.
  6. Kotleciki piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
  7. Sos ziołowy. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać drobno posiekane zioła, przyprawić solą.
  8. Kotleciki rybne serwować z sosem ziołowym i ulubioną surówką.

Gulasz z jagnięciny po marokańsku

  1. Mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i cynamonie.
  2. Marchewki, seler i cebulę pokroić. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i obsmażyć mięso z każdej strony do zarumienienia.
  4. Dodać cebulę i smażyć aż cebula się zarumieni.
  5. Dodać czosnek, imbir, drobno posiekany rozmaryn i smażyć około 3 minut, uważając żeby nie przypalić czosnku.
  6. Następnie wlać ocet jabłkowy, bulion, sok pomarańczowy, dodać drobno posiekane daktyle, marchewkę i seler naciowy i zagotować.
  7. Zmniejszyć ogień przykryć patelnię pokrywką i gotować przez około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Na koniec gulasz posypać drobno posiekaną natką pietruszki, lub kolendrą. Podawać z kuskusem.

Faszerowane pieczarki

  1. Od pieczarek odkroić nóżki. Ułożyć pieczarki na kratce do pieczenia blaszkami do góry. Przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pod ruszt z pieczarkami podłożyć blachę, bo może wyciekać z nich woda. Piec około 20 minut, aż grzyby będą miękkie.
  2. Wodę która pojawi się na pieczarkach odlać, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Przygotować sos pomidorowy:  3 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać pomidory z puszki, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, dodać liść laurowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Odstawić
  4. Przygotować szpinak: 2 ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chwilę podsmażyć na niej czosnek, dodać szpinak, przyprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstawić.
  5. Przygotować bułkę tartą: Cebulę pokroić bardzo drobno. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. W garnuszku roztopić masło. Kiedy zacznie bulgotać dodać cebulę i odrobinę soli i podsmażać około 1 minuty. Następnie dodać bułkę tartą i czosnek i smażyć około 4 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Kozi ser pokroić w plasterki. Każdy plasterek obtoczyć w przygotowanej wcześniej bułce.
  7. Na pieczarki nałożyć sos pomidorowy, następnie szpinak i kozi ser obtoczony w bułce.
  8. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Norweska zupa rybna

  1. Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Białą część pora i czosnek pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło razem z oliwą. Wrzucić pokrojone warzywa i chwilę smażyć, co jakiś czas mieszając.
  2. Dodać bulion, mleko oraz śmietankę. Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i dodać do garnka.
  3. Do garnka dodać pokrojone kawałki ryb, bez skóry i ości, oraz obrane i oczyszczone krewetki. Gotować na bardzo małym ogniu, przez kilka minut, żeby ryby oraz krewetki się ugotowały.
  4. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Zupę przelać do misek. Udekorować skórką cytryny i świeżym koperkiem.

Zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć. Kalafior rozmrozić i podzielić na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać. Ciecierzycę, kalafior i czosnek przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oliwy, paprykę, kumin i sól. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut (w połowie pieczenia wymieszać).Wyjąć z piekarnika i odłożyć
  3. W garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić pieprzem i smażyć około 2 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodać bulion warzywny i zagotować. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać 3/4 porcji pieczonych warzyw. Resztę zostawić do dekoracji.
  5. Zdjąć z ognia. Za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić warzywa na gęsty mus. Dodać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Porcję zupy nałożyć do miseczek. Udekorować pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, oraz listkami tymianku, pestkami dyni, oraz płatkami chilli. Można dodatkowo dodać łyżkę śmietany na porcję.

Tortille pszenne z falafelami

  1. Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc.
  2. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać.
  3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
  4. Falafele podawać z warzywami i ulubionym sosem w tortillach pszennych.