Składniki

  • 200 g wędzonego boczku TRADILEGE
  • 200 g wołowiny
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 3 kiełbasy czerwone
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe RUSTICA
  • 2 ziela angielskie RUSTICA
  • 5 ziaren pieprzu RUSTICA
  • 1 ziarenko owocu jałowca
  • 1 litr wrzącej wody
  • 120 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie się zarumieni. Wołowinę, oraz wieprzowinę również pokroić w kostkę i dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ładnie się zarumieni, co jakiś czas mieszając.
  2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni. Kiełbasę dodać do garnka z mięsem.
  3. Zwiększyć ogień i zacząć dodawać stopniowo kapustę kiszoną. Dodać suszone grzyby oraz przyprawy. Następnie wlać wrzącą wodę, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Drugiego dnia bigos podgrzać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę,  co jakiś czas mieszają. Ponownie ostudzić i odstawić w chłodne miejsce
  5. Trzeciego dnia ponownie zagotować bigos. Śliwki wypłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, drobno pokroić.  Dodać do bigosu. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
  6. Podawać z ulubionym pieczywem, lub z ziemniakami.