Kleftiko – jagnięcina pieczona w pergaminie

Część mięsa pokroić w około 5 cm kostkę. Kilka kawałków zostawić z kością. Odłożyć do dużej miski. Cebulę pokroić na 8 części, a papryki pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do przygotowanego wcześniej mięsa. Dodać oliwę, białe wino i sok z cytryny. Dodać musztardę, czosnek, posypać oregano, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Rękami wymieszać […]

Czytaj dalej…

Szaszłyki z figami

Figi pokroić na 4 kawałki. Szynkę pokroić wzdłuż na pół i owinąć nią kawałki fig. Ser pokroić w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian figę w szynce i ser. Posypać skórką cytryny. Szaszłyki piec w temperaturze 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla przez około 15 minut. Serwować na rukoli w towarzystwie dressingu. […]

Czytaj dalej…

Taboulé

Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w […]

Czytaj dalej…

Makaron z kurczakiem w sosie sojowym

Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę – przełożyć mięso do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną. Oczyszczoną marchewkę pokroić w cieniutkie słupki, a pora w ukośne plasterki. Papryczkę chili drobniutko posiekać (z pesteczkami lub bez jeśli wolimy łagodniejszy smak). Czosnek drobno utrzeć, lub przecisnąć przez praskę. Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i często mieszając […]

Czytaj dalej…

Tarta z gruszkami i serem brie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ser brie pokroić w plasterki. Ciasto kruche ułożyć na blaszce, nakłuć widelcem i piec przez 10 minut.  W tym czasie, obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne i każdy owoc pokroić w ósemki. Gruszki, ocet balsamiczny i miód smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut cały czas przewracając gruszki, aż delikatnie […]

Czytaj dalej…

Spaghetti z krewetkami i pesto

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany czosnek i wymieszać, smażyć 1 minutę. Dodać krewetki, smażyć kolejne 2 minuty, następnie dodać pesto. Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem. Ułożyć na talerzach, posypać serem Grana Padano. […]

Czytaj dalej…

Ravioli z oliwkami

Czosnek drobno posiekać. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Oliwki odcedzić z zalewy (ewentualnie pozbyć się pestek). Pietruszkę umyć i posiekać. Ravioli ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie, rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wrzucić szynkę, smażyć 3 minuty, aż będzie chrupiąca. Dodać czosnek, smażyć ok. 30 sekund, dolać śmietankę, wrzucić oliwki, […]

Czytaj dalej…

Zupa z soczewicy z hiszpańskim chorizo

Do garnka wlać oliwę, rozgrzać i zeszklić na niej posiekaną cebulę, czosnek. Dodać 100 g kiełbasy chorizo i wszystko lekko podsmażyć. Dodać soczewicę, pomidory z puszki oraz paprykę mieloną ostrą – dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Doprawić do smaku solą i […]

Czytaj dalej…

Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i szpinakiem

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Z białej kiełbasy zdjąć skórkę i mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbasa podsmaży się, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojone na kawałki pomidory z puszki, oregano i bazylię. Doprawić solą i pieprzem i całość dusić na małym ogniu bez przykrycia 10 minut. Umyte liście szpinaku posiekać i […]

Czytaj dalej…

Tarta z porem i gorgonzolą

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Płatem kruchego ciasta wyłożyć nasmarowany masłem spód formy na tartę o średnicy ok.23 cm i dokładnie docisnąć do dna i boków. Nakłute widelcem ciasto piec około 15 minut, aż będzie złociste. Wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. W międzyczasie przygotować nadzienie tarty. Białą część pora […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek